Президентът Румен Румен подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на Република България

Държавният глава подчерта в свое изявление пред медиите, че българският народ очаква от новия главен прокурор да няма селектиране на виновните по различни казуси, а да бъдат наказани от закона всички виновни.

Румен Радев акцентира, че това означава борба с корупцията по високоте етажи на властта, осветляването на офшорни сметки, фирми и имоти на български политици и магистрати в чужбина, отговори по "Апартаментгейт", фалирането на КТБ, решаване на казуса с мобилните инсинератори на БАБХ, некачествените ремонти и инфраструктурни проекти и други проблеми с мащабен обществен интерес. Като водещи в работата на новия главен прокурор Иван Гешев да бъдат законността и справедливостта, защото българите са много чувствителни на тази тема.

Президентът Румен Радев допълни, че прозрачността на процедурата за избора за главен прокурор трябва да поражда доверие в хората, а не съмнение. По тази причина държавният глава изрази готовност - че е настъпил моментът да се реши къде е място на прокуратурата в съдебната система, какво е нейното устройство, функции и връзката й с другите власти и институции. С тази цел Румен Радев увери, че започва инициирането на конституционни промени, след провеждане на широк обществен дебат. На него държавният глава ще покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

Държавният глава изрази убеденост, че след 30-годишно непокътване на Конституцията на Република България, е назрял моментът за нейната промяна, намеквайки индиректно за недосегаемостта на главния прокурор, която трябва да бъде преустановена.

"От реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите" - изтъкна в заключения президенът Румен Радев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.