"В най-тежките времена на атаки с г-жа Йотова отстоявахме интересите на българите.
Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал - обществото ни е зряло за промяната", каза президентът Румен Радев по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата му за президент на предстоящите президентски избори, съобщават от "Фокус".

Психиатърката и директорка на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" (кв. "Курило", град Нови Искър) д-р Цветеслава Гълъбова, диригентът Йордан Камджалов и журналистката Анна Заркова бяха избрани за съпредседатели на Инициативния комитет, който издига Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември. Част от него са също така актрисата Цветана Манева, волейболистът Владимир Николов и художникът Греди Асса, съобщава "Медиапул".

Сред членовете на Инициативния комитет е и голямата българска поетеса Маргарита Петкова.

Учредителното събрание бе насрочено за 18 часа в Националния дворец на културата, но заради многото желаещи да присъстват старта на събитието се забави.

Въвеждаща реч изнесе артистът Павел Поппандов, след което тримата съпредседатели бяха избрани от присъстващите 188 души в залата.

В инициативния комитет има представители от различни политически цветове. Част от него са и актрисата Цветана Манева, генералът от резерва Михо Михов, волейболистът Владимир Николов и художникът Греди Асса.

"Българите заслужават щастие", каза Камджалов.
"Когато Радев вдигна юмрук, това не бе знак за нападение, а знак на общност между всички хора, които бяха излезли от подчинението, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип. Те бяха много различни", каза Анна Заркова.
"В последните пет години имахме достоен и смел президент. Искам такъв президент и в следващите пет. Искам смел президент, горд народ и справедлива държава", добави Заркова.

Д-р Цветеслава Гълъбова от своя страна цитира Цицерон, че "свободен е само този, който намира радост в изпълняването на дълга си".

Изпълнителното бюро на БСП реши трима да бъдат представители на левицата в инициативния комитет - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Радослав Гайдарски.

В Инициативния комитет е и евродепутатът Иво Христов, който каза пред бТВ, че за пет години "президентът се показа като човек с характер, като човек с усет за държавен интерес, има чувство за дълг".

Подкрепа за втори мандат за Румен Радев и Илияна Йотова заявиха и от други политически формации - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и други.

Кирил Петков съобщи, че в комитета ще се включат двама активисти на новата партия "Продължаваме промяната" - Яна Балникова и Деница Симеонова.

В подкрепа на Радев се включват и трима души от Гражданска платформа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова - Галина Таваличка, Мими Караколева и Никола Вапцаров.

"Изключително се радвам, че сме заедно тази вечер и ви благодаря за подкрепата. Въпреки че пет години я усещам при срещите си с хората по всички кътчета на Родината. Признавам си енергията и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надхвърли далеч очакванията ми. Благодаря ви за топлите и силни думи. Приемам вашата подкрепа като оценка за свършеното до момента в първия ни мандат, като подкрепа за позициите, които заемаме и за посоката", обърна се към присъстващите Румен Радев.
"На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институцията, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност, защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес. Вярвам, че президентската институция символизира единството на нацията. Не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", каза още Румен Радев.
"Считам, че последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните. Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", подчерта още държавният глава.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.