„Демокрацията се оказа една фасада, зад която се развива по историографски определени точки една тоталитарна диктатура, която обхваща целия ЕС. Надявам се нещата да останат в информационния свят и да не започне една физическа разправа с инакомислещите, защото тогава наистина ще стане много страшно.
Украйна и Донбас е кълбо и която и нишка да беше се дръпнала от него, то щеше да се развърже. Ставаме свидетели на една нова страница в световния ред, която на пръв поглед изглежда много апокалиптична, но всъщност е здравословна и градивна. Губи се илюзията, че западния модел представлява свободна демокрация. Либералглобалистите взеха всички мерки, никога повече да не излиза информация, която засяга задкулисното управление на света. Или ако излиза, тя да е омаловажавана, иронизирана, неутрализирана. .
Европа е много болен организъм, който трябва да претърпи кардинална промяна. Това ще отнеме десетина години, защото още не са се появили тези градивни сили, които биха поели процесите в свои ръце.“

Тя е историк по професия. Позната е от социалните мрежи, където мери сили с професионалните външнополитически наблюдатели и коментатори. Гласът и често е бил заглушаван, но хилядите и последователи намираха начин да четат прелюбопитните и анализи за войната в Украйна и света. Разговаряме с Анастасия Гешева за световните трусове, за илюзиите, за злото и света такъв, какъвто ще се нареди след десетилетие. Един далечен и детайлен поглед пред LIBERTA.BG.

Интервю на Таня Анастасова

- Анастасия, няколко пъти бяхте с отрязан достъп до социалните мрежи заради категоричната Ви позиция по повод войната в Украйна, което не попрече на хилядите Ви последователи да Ви открият на друго място. Какво се случва с огромната „демократична„ демокрация, с която разполагаме?

-То се вижда какво се случва. Демокрацията се оказа една фасада, зад която се развива в чиста проба по историографски определителни точки една тоталитарна диктатура. Тя обхваща целия ЕС, според мен, и държавите от англосаксонската земя, както ги наричаме сега, за да можем да определим Запада като източник на тази нова диктатура. Аз бях блокирана конкретно във връзка с постове, касаещи ситуацията в Украйна и заради изразено отношение към Русия, в опит да въведа малко яснота какво се случва. Но това е характерно при пропагандата в една тоталитарна система ,която не допуска други мнения да бъдат налагани, изтласква ги или директно ги отхвърля. Доволна съм засега, че все още нещата се движат в информационния свят. Надявам се да не навлязат във физическия, защото  тогава наистина ще стане много страшно, ако  започне физическа разправа с инакомислещи хора. Вече се е случвало в предишни диктатури.

- Имаше наченки с един списък?

Да, това също е една пропаганда, която е доста зле скалъпена. Тя идва от средите на една точно определена партия, която е добре известна и която е грантова - взема пари от други държави, за да провежда своята дейност в техен интерес. Това всички го знаем. Ние обаче сме наясно, че това биха могли да бъдат предвестници на много по-сериозни тоталитарни методи за разправа. Аз искрено се надявам, че светът е преодолял тези неща. Казвам го най-отговорно. И ще  Ви кажа защо мисля така. Защото съм видяла с очите си в този 30 годишен преход, че за пръв път в своята история след  Освобождението, България извърши промяна на своето политическо развитие без гражданска война. Което е събитие.

-    Бяхте третата, след  двама професионални външнополитически наблюдатели - доц. Валентин Вацив и Боян Чуков, която още през януари 2022 г. предупреди за предстоящата война на Русия. По-късно провидяхте развоя на действията, хода на операцията и най-вече систематизирахте причините за ставащото кръвопролитие в Украйна. Как успявате да напипате пулса на времето само с инструментариума на историк, какъвто сте? Достатъчно ли е това?

-    Със сигурност е много полезно. Историческата подготовка ми дава много голям бек граунд, с който аз разполагам като причинно-следствени връзки за всичко, което се случва.От друга стрна, имам много широк интерес в политиката от много години. Още от дете и обичам да наблюдавам политическите процеси. Това също ми дава голяма подготовка. А що се касае до конкретния случай сега, аз още миналата година започнах да пиша какво предстои да се случи, защото те започнаха да го огласяват. Изградила съм си стройна система от следене на определени източници и смея да твърдя, че имам добре развита способност да разпознавам информацията и верни източници на информация. Това, разбира се, е постигнато с много години тренинг. Освен това,  аз съм започзната с духовната култура и духовните задачи на България, което ми помага без колебание да се придвижвам в своите анализи, тъй като зная какво е наложено в програмата, която България трябва да изпълни като държава, като нация и като духовна същност, каквато всеки народ представлява. Комбинацията от тези три неща прави анализите ми такива, каквито са. Много хора мислят, че те са прелюбопитни, заради това, че не са конвенционални, като всички останали. А що се отнася до събитията в Украйна, още през есента на 2021 г. руските власти започнаха да оповестяват подготовка за решаване на конфликта в Донбас и вече оттам насетне се навърза кълбото, защото то е кълбо и каквато и нишка да беше се дръпнала от него, то щеше да се развърже. Но със сигурност могат да бъдат посочени конкретни дати, в които Сергей Лавров и Путин обявиха, че започват решаване на въпроса за Украйна генерално и за Донбас - в частност.
В постове миналата година писах, че на срещата в Женава на 16 юли, 2021 г. между Путин и Байдън е имало договорка. Тази среща изненада абсолютно всички аналиазатори, тя беше изключително неочаквана, поради това, че Байдън беше заявил категорични антируски позиции през всичкото време на кариерата си. Тази среща със сигурност е много решаваща и смятам, че дълго ще се наблюдават ползите и развитията от нея, защото никой не знае какво точно се е говорило. Но аз мисля, че там е станала  договорката - на Путин да му бъде позволено да разреши въпроса в Донбас, като срещу това, Байдън е обещал да не се намесва. 

-    77 години след разгрома на фашизма в Европа, има ли паднали митове? Дойде ли време да кажем „сбогом на илюзиите“ от историята?

-    Това е един много сериозен въпрос. До сега аз не съм наясно защо трябва да живеем в илюзии. И ако тръгнем оттам, че аз бих искала да не живеем в илюзии, това означава да се разберат ясно всички неща, които ни са се случили и да бъдат приети такива, каквито са - лошите, като лоши, добрите, като добри. И да се спре с това манипулиране и издевателство над съответните събития, което се случва в момента. Тогава ще можем да получим един по-адекватен и по-нужен на всички отговор. На въпроса за илюзиите - да, със сигурност се разделихме и то с много големи илюзии. За мен е болезнено в какви големи илюзии сме живяли. Това не бива  да продължава, защото не е здравословно. Що се отнася до ВСВ, вижда се, че нейното  поствоенно време се изживя и всичко, което тя създаде като световен ред, вече свърши. Сега ставаме свидетели на една нова страница в световния ред, която на пръв поглед изглежда много апокалиптична, но всъщност тя е много здравословна и градивна и скоро ще се види как във всички тези държави, които участват като противодействащи сили, всъщност имат много градивна роля. Светът няма да бъде оставен на разруха. Нямаме такъв случай в историята. След войната със сигурност се засилва най-голямата илюзия, че всъщност западният модел представлява демокрация, която е свободна. Тази илюзия сега губим. Защото, заради източния модел, ние знаем че не беше свободен. Живяхме в него и го видяхме. За нас това не е изненада. Обаче, за западния модел това е голяма изненада. Мен не ме изненадва, защото години го наблюдавам и виждам, че е илюзия, но разбирам какво е за западните хора, които сега  започват да осъзнават, че всъщност са живели в една лъжа.
Докато се подготвях за интервюто с  Вас, се сетих за аферата Уотъргейт. Като говорим за информационна цензура, ще Ви дам примера в Уотъргейт така: знаем всички какво е, няма да го повтаряме. След разкритията на двамата журналисти от Вашингтон Поуст, тези разкрития налагат президентът да подаде оставка, нещо безпрезцедентно. Ама, да сте видели след аферата Уотъргейт подобни неща? Никъде повече това нещо не се повтори. Защо? Защото тези, които държат света в ръцете си, които аз наричам либералглобалисти, те взеха всички мерки никога повече това да не се повтори. Тоест, информация, която засяга задкулисното управление на света, да не може да излиза току-така, или пък, ако излиза, тя да е умаловажавана, иронизирана, неутрализирана. Хората се изкарват луди, путинисти, русофили и т. н. Това са все методи, с които се предотвратява изтичането на информация в обществата, за да се поддържат тези илюзии колко е хубав света и колко демократично си живеем, че Западът е добър, а Изтокът е лош. Тези митологеми загиват. И  Америка се разлага, и Англия се разлага.

-    Цитирам Ви: “Тази седмица ще бъде решаваща. На живот и смърт е. Ако Путин не успее, светът ще потъне в лапите на страшни не-хора“. Дайте повече яснота по тази Ваша теза!

-    Имам предвид глобалистите, които представляват една група хора, които нямат никаква чувствителност за останалия свят. Интересуват се единиствено от своите цели и планове, от печалбите и нищо друго не ги интересува. Затова ги наричам не-хора, защото смятам, че тези качества са нечовешки и в никакъв случай не бива да бъдат поставени на върха на което и да е управление. С тези хора трябва веднъж завинаги светът да се справи, да ги неутрализира. А тази седмица проследявам руската преса, сводки и анализи и забелязах една много висока тревога във връзка с предстоящи намерения за драстично увеличаване зоната на военнни действия. Предизвикване на по-голяма война, да не кажа тотална война с Русия на територията на Украйна. Подготвени са драстични неща. Става дума за няколко военни операции, които се придвиждат на територията на Украйна, като зад тях ще са дислоцирани сили на държави-членки на НАТО. В интервю проф. Нина Дюлгерова - геополитически наблюдател, сподели моето мнение, че НАТО е само една фасада. Тя каза, че войски на НАТО никъде не са участвали. Те подстрекават други народи да се бият от тяхно име. Виждате какво се случва с украинците, с полския народ, с българския. Русия на базата на свои източници говори, че предстои тези дни да бъде разширена войната. За това и предуредих.

-    След тази война светът ще е съвсем друг, ако оцелее. Вчера президентът на Франция Макрон излезе с идеята за нова общност на Европейския съюз. Какво ще видим - разпад на старата общност и нова, която наподобява централизираната сегашна, или старата мечта на Шарл де Гол за равноправен съюз на нациите?

-    ЕС категорично се разпада в тази форма по този му договор, който вчера честваха. Той не функционира, не съществува. В този смисъл ЕС се разлага. Това ще е един много болезнен процес, защото не виждам членки на ЕС  да поемат отговорност за това, което се случва. След толкова многогодишно промиване на мозъците, главно че Путин е виновен, това показва незрялост. Аз се фрапирам от незрялостта на английската, френската и германската нации, които бяха еталон за човешката цивилизация. В момента се наблюдава плашещо ниско отношение за нещата, от които зависи човешката цивилизация. Ако продължи, това ще доведе до истински катаклизъм на тези държави. За България не се отнася, защото тя е повече от на колене. Тя е просната по корем и няма нищо, което да загуби. Преди да се стигне до каквито и да е промени, Европа ще преживее много болезнени неща. Тя е много болен организъм, който трябва да претърпи кардинална промяна, ако иска да се оправи. А това ще отнеме поне 10 години, защото още  не са се появили тези градивни сили, които биха поели процесите в свои ръце.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.