"С тази реч Бойко Борисов не прави рестарт, а участва в сценарий за циментиране на статуквото. Прилага същият "ченгеджийски" номер, който беше приложен на българската демокрация 1990 година. Вместо промяна, Борисов предлага подмяна. Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г. Той в момента предаде младите хора".

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в "Тази събота" пио bTV речта на премиера Борисов, с която министър-председателят предложи свикване на Велико народно събрание, което да приеме промени в конституцията.

Ето какво още каза той в предаването:

За първи път виждаме Борисов да чете. Изглежда като човек притиснат в ъгъла, принуден да обслужва Пеевски, като му осигури политическо време и възможност за оцелява. 

Борисов губи и както при играта на карти - изгася свещите и обръща масата. В този парламент няма авторитети в нито една област. Той е гумен печат на Пеевски.

Ходът на Борисов е подложен на пълно осмиване от всички. Само вижте подигравките с Данаил Кирилов, който бил “най добрият юрист на ГЕРБ” и сега ще пише нова Конституция.

Това не в рестарт, а циментиране на статуквото, за да може то да се прегрупира. Вместо да направим конкретни реформи, ние влизаме в сценария ВНС: това е старият трик на ченгетата от 1990 г., с който тогава те спечелиха време да се прегрупират.

Хората от протестите искат Гешев да подаде оставка, а създаването на бъдещи Гешевците да бъде невъзможно.

Целта е да се подмени дневният ред: фокусът на протеста върху нуждата от законност да бъде подменен с безумен популизъм, да бъдем разделени около напълно измислени теми като наборната служба или защо в ЕС не може да има образователен ценз и така патриотите и ДПС взаимно да се индуцират с енергия.

Борисов предаде младите хора, в които се кълне в речта си. Вместо да им даде избора, който те поискаха, той им предлага това изпразнено от доверие и експертност народно събрание да пише нова конституция, от която нямаме никаква нужда.

Протестът иска оставка и отговорност на Гешев. Пред всичките си европейски партньори сме се ангажирали да въведем процедура за освобождаване на главния прокурор и това го няма в предложенията на Борисов, той продължава да охранява бясното куче на Пеевски - Гешев. ГЕРБ през 2015 г. ме бламира за някои от тези промени и веднага аз си подадох оставката. Това, което се предлага от ГЕРБ не изисква свикване на ВНС, достатъчно е обикновено. Това, което прави Борисов е да похаби енергията на хората.

С искането половината от депутатите във ВНС да се избират мажоритарно, Борисов се надява да си осигури електорален бонус, защото мажоритарните места се взимат от най -силния в съответните райони - ГЕРБ или ДПС.

Задава се най-сериозната икономическа криза на нашето поколение и вместо един обновен парламент да направи необходимите смели реформи в правосъдието и бързо да преминем към модернизация на страната, чрез трика с ВНС Борисов ни хвърля в период на историческо безвремие, в което ченгета от ДС като Каракачанов и Георги Марков, или хора като Близнашки, ще пишат нова конституция, която не ни трябва.

На Росенец се освети скритата власт на Пеевски и Доган и се видя, че хората са готови хората да счупят изкуствените разделения на прехода, чрез които са държани в страх. Сега се опитват да върнат този дух в бутилката.

Дали протестът е родил лидерство и програма има един единствен начин да се разбере - изборната урна. Чрез нея хората ще определят това, а не Борисов да им го обяснява по телевизора и да тропа по масата. На площада са събрани най-различни хора, които искаме две неща - избори, на които всеки да се яви със своята програма и оставка на главния прокурор. Точно това плаши статуквото - че най-различни хора искат едно. И опитват да вкарат старите разделения на нов глас.

Да си сложат тези предложения в предизборната програма от ГЕРБ, да се явят на избори и да потърсят доверие.

Борисов слиза от сцената позорно, като лице на подмяната и окопаващото се статукво.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.