Украинският финансов министър Сергей Марченко призова за незабавна финансова помощ в размер на десетки милиарди долара за покриване на огромния фискален дефицит, причинен от руската военна инвазия в страната, в интервю за "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.  

Марченко подчертава, че страната му е "подложена на огромен стрес и е във възможно  най-тежкото състояние", добавяйки, че "сега става въпрос за оцеляване".

"Ако искате да продължим да водим тази война, да спечелим тази война, тогава ни помогнете", призова той.

Поради настоящата ситуация публичните разходи в Украйна надхвърлиха приходите с около 2,7 милиарда долара само в рамите на месец март. Страната очаква дефицита да се увеличи до между 5 и 7 милиарда долара на месец през април и през май.

Сергей Марченко каза, че прогнозните загуби на инфраструктура поради руската военна инвазия в Украйна са нараснали до 270 милиарда долара, докато в края на март премиерът на страната посочи, че загубите са достигнали 120 милиарда долара. Унищожени или повредени са над 7000 жилищни сгради. Около 30% от украинските предприятия са спрели, 45% работят частично. Потреблението на електроенергия е спаднало с 35%, рязък спад има и при търговията.

За 2021 г. брутният вътрешен продукт на Украйна възлизаше на 164 милиарда долара, напомня "Файненшъл таймс".

Вчера Световната банка прогнозира, че украинската икономика ще се свие с цели 45% през настоящата година, като над половината предприятия в страната са затворени, а останалите работят под капацитета си.

Световната банка заяви, че войната е направила невъзможна икономическата дейност в много области и нарушава операциите по засаждане и прибиране на реколтата я Украйна.

Оценките за щетите на инфраструктурата, надвишаващи 100 милиарда долара до началото на март, или около две трети от БВП на Украйна за 2019 г., вече са доста остарели, "тъй като войната бушува и причинява допълнителни щети", се посочва в последния доклад на международната финансова институция.

Банката също така заяви, че оценката за свиване с 45,1% на БВП изключва въздействието от унищожаването на физическата инфраструктура, но отбеляза, че това ще засегне бъдещата икономическа продукция, заедно с изтичането на украински бежанци към други държави.

В доклад на СБ е представен и още по-негативен сценарий, отразяващ по-нататъшни сътресения в цените на суровините и загуба на доверие на финансовите пазари, предизвикани от ескалация на войната, които могат да доведат до свиване на БВП на Украйна с цели 75 на сто през 2022 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.