Днес ЦИК ще обяви поименно мандатите в 45-то Народно събрание. По Конституция президентът на Република България Румен Радев определя дата за встъпването в длъжност на депутатите в новия парламент.

Мандат за съставяне на правителство по право получава от Румен Радев партията/коалицията с най-многочислено представителство в НС, а именно ГЕРБ. Разбира се, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще предложи кабинет, за който няма да получи изискуемото мнозинство от 121 депутати и той няма да бъде приет. Президентът е задължен от основния закон да предостави мандат за съставявне на правителство на втората по-големина политическа сила "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов ще върне мандата на президента Румен Радев.

Предстои най-интересният момент. По Конституция държавният глава Румен Радев връчва за трети път мандат за съставяне на кабинет, но този път изборът на коя партия/коалиция е по негова преценка и усмотрение. Нека поразсъждаваме, дали това ще е БСП, или пък ДБ?!

Корнелия Нинова, председател на БСП, до този момент не е подкрепила официално президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, въпреки тяхната убедителна заявка, че ще поискат такъв от българските граждани. Дълбоки са съмненията и опасенията за задкулисни игри на Нинова с ДПС и ГЕРБ (Борисов), още повече като се има предвид, че за своите решения като председател на Столетницата тя не се съветва толкова с БСП, колкото с Институт "РЕГО" (НПО) на Калоян Методиев - бивш секретар при президента Румен Радев (който не се ползва с доверие в Президентската институция), както и с "журналистката по пантофи" Валерия Велева, известна с близките си отношения с Ахмед Доган и Бойко Борисов. 

Калоян Методиев започва политическата си криера от структурите на СДС, част от които се вливат впоследствие в ДПС. Примери за това са Христо Бисеров, Лютви Местан, Йордан Цонев и други. Политическат кариера на Корнелия Нинова също стартира от редиците на СДС и по-точно - по време на правителството на Иван Костов.

При тези факти и обстоятелства може да бъде направено обоснованото предположение, че ако БСП получи мандат за съставяне на правителство от Румен Радев, е възможно Корнелия Нинова да се опита да състави кабинет, получавайки подкрепата на ДПС, както и на част от депутатите от новосформираната и вече разпаднала се коалиция "Изправи се! Мутри вън!". 

Президентът Румен Радев, обаче, може да реши да връчи мандата за съставяне на представилата се с много добри резултати бутикова коалиция "Демократична България" (ДБ). Много вероятно е ДБ да върне мандата на президента Румен Радев - за сформиране от държавния глава на служебен кабинет и определяне на дата за нови избори за народни представители. 
Не е изключено, обаче, мандатоносителят ДБ да поиска подкрепата на "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и други парламентарно представени елементи и да получим временно правителство с поставени и обявени конкретни цели за изпълнение, което да подаде оставка в средата на летния сезон. Дали този евентуален ход ще донесе позитиви за президента Румен Радев, или ще отблъсне част от електората на БСП, от който се нуждае в президентската надпревара - е въпрос на точни преценки, познаване на обществените нагласи и настроения, както и на аритметика.

При всички обстоятелства пътят е един и води към служебен кабинет на президента Румен Радев и предсрочни парламентарни избори.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.