През есента се очаква оспорвана надпревара на местните избори в Поморие за общински кмет. Ако в Общинската избирателна комисия на Поморие се внесе кандидатура на "играч" извън статуквото и периферните му партии, с активна гражданска позиция и принос към града, то със сигурност ще се объркат сметките на всички политически сили на местно ниво.

Засега първата и категорично заявена кандидатура е на ГЕРБ, които ще издигнат досегашния двумандатен кмет Иван Алексиев. Той е номиниран от общинската организация на ГЕРБ, има подкрепата на Дечо Скумата, както и на кмета на Бургас Димитър Николов, който също влиза в ГЕРБ с протекциите на известния бизнесмен Дечо Скумата, както и на бившия директор на "Лукойл" Валентин Златев.
Последната дума, обаче, е на председателя на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов. А той, както се наблюдава и в други общини - търси промяна с прочистване на партията си и нейните лица.
Засега фаворитът на ГЕРБ остава Алексиев.

Опозицията, в лицето на БСП, също ще има кандидат за кмет в черноморската община и той задължително трябва да е заможен, защото партията е с отслабен финансов ресурс. На практика пари за сериозни предизборни кампании за БСП в Поморие никога не е имало, затова и резултатите им са приблизително еднакви на всички избори и не могат да привлекат гласове извън твърдия си електорат, чийто потенциал е с ограничен предел - до двама общински съветници в местния парламент.
Амбицията на БСП е да издигне обединяваща кандидатура, която да смени досегашната власт, представлявана от Алексиев. Това е трудно осъществимо, поради няколко причини, но не е и невъзможно:

- трябва да има само две издигнати кандидатури - тази на Алексиев и друго лице, за да се получи обединяващ фронт срещу кандидата на ГЕРБ (какъвто е замисълът им), а в Поморие ще има минумум четирима претенденти за кметския пост;
- БСП трябва да разчупи предизборната си политика, да проветри листата си със съветници и да работи с професионалисти в политическия пиар, а не да разчита на лаици или на традиционните информационни публикации и похвати от миналия век - кой, къде е отишъл, с кого се е срещнал, какво е казал и прочее.

Над заявката на БСП да разчупи статуквото в Поморие и, ако не спечели местните избори, то поне да успее да вкара повече от двама общински съветнции в местния парламент, започва да изгрява слънце. Това е така, защото предполагаемият и почти сигурен кандидат за кмет на Поморие, издигнат от социалистите, ще бъде бизнесменът Христо Благоев. Той се ползва с добро име в града, не е конфликтен, не е свързван със скандални обществени поръчки, нагласени търгове или други криминални и незаконосъобразни действия. Ако успее да активира със сериозна предизборна кампания и агитация дори само живеещите в град Поморие и ги накара да отидат до урните, може още на първия тур да привлече около 3500 гласа. Без кандидат за кмет, БСП не може да се радва на повече от един общински съветник в местния парламент.

Независимо, че в състава на административно-териториалната единица Поморие влизат 17 селища, крайният резултат на изборите ще се определи от желанието на упражняващите право на вот граждани на град Поморие. Те могат да направят така, че всичко да завивиси от административния център и техния глас, ако участват активно в изборния процес. 

На изборите през есента на 2019 година в Поморие кандидат за кмет ще има и партията на Валери Симеонов и Валентин Касабов - НФСБ. Въпреки слабите резултати на европейските избори, т.нар. "патриоти" не губят надежда. Те ще се пробват с помориеца Димитър Канариев, който беше и кандидат за член на ЕП от тяхната листа. НФСБ са с изключително отслабени позиции в община Поморие. За първи път те имаха общински съветник в мандат 2015 - 2019 г., защото се представяха пред обществото като опозиция на ГЕРБ. След като това се оказа лъжа и НФСБ влезе в коалиция в изпълнителната, законодателната и местната власт с ГЕРБ, електоралният им потенциал стигна до там - Десислава Иванчева, като независим кандидат за член на ЕП, която провеждаше предизборната си кампания под домашен арест, да има по-висок резултат от НФСБ и Валери Симеонов в национален план.

СДС в Поморие също ще има кандидат за кмет. Към този момент името се пази в тайна.

Четири са партиите в Поморие, които със сигурност ще участват в състезанието за любовта на съгражданите си с кандидат за общински кмет - ГЕРБ, БСП, НФСБ и СДС.

Към този момент единственият помориец, който без никакъв проблем може да стане кмет на Поморие на първия тур, е д-р Васил Костадинов. Но както и "Либерта" знае от повече от година, той няма никакво намерение да участва в битката за кметския стол. За него е важна работата му като доктор и общински съветник на Поморие, за да се грижи за здравеопазването и културата в родния си град и община.

Не е изключено на местните избори в Поморие "Воля" и ВМРО също да излязат със свои кандидатури за кмет и с листи за съветнции.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.