Пенсиенерите се подготвят за протести в цялата страна - ъзмутени са, че властта осигурява 10% на раздутата администрация, а за тях предвижда само 5.7%, споделят пенсионерските организации

Едва ли таванът на пенсиите ще отпадне през 2019 г. По закон това трябва да се случи от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по друга формула  – 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв. 

Лиспата на адекватна адекватни политически и държавнически действия, както и отказ от обещания и пренебрегване на закона, разяри пенсионерите в България. Те искат по-високи пенсии. За целта са внесли в народното събрание петиция, която защитава няколко пункта: да падне таванът на пенсиите за всички; да се преизчислят всички пенсии с осигурителния доход от 2018 г., което значително ще ги повиши; минималната пенсия да стане 55% от минималната заплата, т.е. 308 лв. догодина (сега е 207.60 лв.).

За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв, за минималната пенсия - още 50 млн., а за преизчисляване на пенсиите - над 1.4 млрд. лв. Според финсовитя "гуру" Владислав Горанов, обаче, промените в КСО /Социално-осигурителния кодекс/ няма да влязат в сила.

На 2 октомври излизат на протест майките на децата с увреждания

"София ще почернее!", пише ФрогНюз.

Майките на деца с увреждания излизат за национален протест на 2 октомври. Той е под надслов „Системата ни Убива-Системата е блокирала“. Очаква се центъра на София да почернее от знамената им.

Жените цяло лято молиха депутатите да изготвят три закона, за да може те и  децата им да живеят нормално. Това са законите  за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.  Дадоха  и срок на народните избраници да направят промените до 1 октомври. Миналата седмица майките поканиха депутатите на палатката, за да разкажат за неволите и нуждите си, припомнят от Фрог.  

От 240 депутати се отзоваха само 10. Нито един народен избраник от ГЕРБ и ОП не се появи. Това тотално разочарова майките и ги обезкуражи, че проблемите им изобщо ще бъдат чути. „Само за миг си помислете, че вашите майки са на наше място, а вие сте на мястото на  нашите деца. Щяха ли вашите родители да ви изоставят? Щяха ли да се откажат от вас? Ние не можем. Ние  никога няма да си оставим децата!“,  обърна се през  сълзи Боряна Драганова към неколцината народни представители.  

Вера Иванова, организатор на протестите, разказа пред Фрог, че лично е дала покана на Десислава Атанасова, като тя обещала да отиде на палатката. „Разочарована съм, че не дойде. Стана ни ясно ,че нищо не можем повече не можем да очакваме. Преминаваме към протести. Студът няма да ни спре. Децата ни умират“, каза тя.

Майките се надяват хората да ги подкрепят на 2 октомври и да се включат в протестите, които започват от 17, 30 ч. пред парламента.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.