Сирийският парламент призна официално за геноцид избиването между 1915 и 1917 г. на около 1,5 милиона арменци в Османската империя, предаде Франс прес.  Решението е отговор на турската намеса в Идлиб

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на изостреното напрежение с Турция след кървавите сблъсъци в Северозападна Сирия.

(Сирийският) "парламент. . . осъжда и признава геноцида, извършен срещу арменците от Османската държава в началото на 20-и век", се казва в негово комюнике.

Турция не приема определението "геноцид" за събитията от 1915 г., твърдейки, че тогава в Османската империя се е водила братоубийствена война и всички страни в конфликта са понесли големи загуби, припомня ТАСС.

Турските сили са нанесли ракетни удари по редица позиции на сирийската армия на запад от Алепо, предаде турският в. "Сабах", позовавайки се на данни на Генералния щаб на армията. Ударите били нанесени в сряда с ракетни системи за залпов огън и при тях са неутрализирани 55 сирийски военни. Не се съобщава за характера на целите, които са били обстрелвани.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани страната му да изтласка сирийските правителствени сили отвъд турските наблюдателни пунктове в Идлиб до края на февруари "с всички необходими средства, по суша или въздух".

Той подчерта също, че и при най-малката вреда, нанесена на турските военни в Сирия, Турция ще удари сирийския режим, "без да се ограничава до Идлиб и границите, определени в меморандума от Сочи". 

Обстановката в Идлиб се изостри на фона на засилени бомбардировки в района от страна на сирийския режим, подкрепян от Москва, което позволи на Дамаск да си възвърне контрола в редица сектори в провинцията. Това предизвика силното недоволство на Анкара, която в понеделник загуби петима свои военни при обстрел от сили на сирийския режим по турски наблюдателен пост.

Седмица по-рано, на 3 февруари, отново при обстрел в Идлиб бяха убити осем турски войници.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.