"Ние ще продължим да правим каквото е редно и ще се стараем нещата да отиват в правилната посока", заяви пред LIBERTA.BG депутатът на "Продължаваме промяната" от Бургас Константин Бачийски.

Народният представител от Бургаски район в свое разследване за парцелирането на общинска собственост се натъква на две заповеди на кмета на Община Бургас Димитър Николов, които са с един и същ номер, но с различно съдържание. Оригиналната заповед е за отдаване на помещение на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД, а другата, която е двойник на първата, е за отмяна на общинската собственост на около 4600 дка със статут на публична общинска собственост. 

Константин Бачийски обръща внимание и на акта за общинска собственост от 2000 г., който кметът Димитър Николов отменя с дублиращата заповед.

"От общината казват, че са направили отмяната на база решение на съда, само че забравят да споменат, че въпросното съдебно решение се отнася само за 9 дка и не касае останалите почти 4600 дка, които също са заличени като общинска собственост", подчертава депутатът на ПП от Бургас.

Полицейската акция в Община Бургас е след сигнал на депутата от „Продължаваме промяната” Константин Бачийски, а проверката на разследващите е за статута на земята в парк „Росенец”, обобщава в репортаж за Нова тв коренспондетът на медията от Бургас Елена Танева. (видео)

Разследващите влязоха и в Областната администрация на Бургас.

„Знам, че са изискали някакви документи от преди 2-3 години и ги разглеждат в момента”, съобщи заместник-областният управител Божан Божанов.

Земите се намират около лятното имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

От Община Бургас са отказали коментар пред Нова тв, но по-късно излизат с писмена позиция:

„Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд”, се казва в нея.

„Представители на общината опитаха да обяснят, че имало съдебно решение, на базата на което са направили тази отмяна, но те не споделят в обществото, че предмет на това съдебно решение е само 9 дка”, коментира Бачийски.

Цялото разследване на депутата Константин Бачийски е предадено на прокуратурата.

Сигнали за парк „Росенец” са подадении  от представители на неправителствената Организация в защита на българските граждани, които днес също дойдоха пред Община Бургас.

"Доказа се кои са незаконните сгради. Това, което не може да се докаже, е притежание на кого са и кой ги е изградил. Другото, което се опитахме да установим в разговор с областния управител, беше свързано с това, че там има прекарани партиди за ток, вода и т.н. Все още не е известно чии са тези партиди", коментира Бисер Русимов, представител на ОЗГБ.

"Искрено се надявам тези проверки да е останат забравени във времето, а наистина да има някакви реални дейтвия, арестувани, хора, които да си понесат отговорността по закона за тези безчинства, безобразия и корупционни схеми, които са извършвали през годините", заяви Стефан Петров от ОЗГБ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.