Асен Василев се обяви против смяната на министри при ротацията на Денков с Габриел

"Продължаваме промяната" даде знак, че не подкрепя Бойко Борисов за необходимостта от смяна на министри при ротацията на Николай Денков и Мария Габриел начело на правителството.

Финансовият министър Асен Василев обяви днес в предаването "Неделя 150" на БНР, че изпълнението на договорката за ротация на Денков и Габриел е напълно достатъчно. Ако има нужда от смени, това ще е политически разговор вътре в ПП/ДБ и няма как да бъде еднолично решение на ГЕРБ.

В началото на месеца Борисов заяви, че не е доволен от цели сектори. След него Христо Иванов коментира, че е рано да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри. Иванов напомни тогава, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове, за да наложат свой състав на правителството.

Ако има бюджетни организации, които са изостанали от инфлацията, ще могат да наваксат. Но 15% увеличение не може да се случи. Така финансовият министър Асен Василев искането на КСНБ за 15% ръст на бюджетните заплати. Василев напомни, че за догодина прогнозите за инфлацията са за под 5% средногодишно. Той съобщи, че обещаният анализ на възнагражденията по държавните институции е готов и е показал сериозни аномалии . Той обаче не влезе в подробности със заявката да публикува документа. Известно е, че през годините някои министерства се откъснаха доста напред по заплати пред други.

Василев посочи, че проектобюджетът за 2024 г. ще бъде представен след изборите и ваканцията на депутатите. Първо трябва да бъдат приети промените в данъчните закони. На въпрос на водещия ще има ли коледни добавки за пенсионерите, Асен Василев каза, че предпочита увеличението на пенсиите пред еднократните суми. Той изтъкна, че през последните две години не са давани коледни добавки. Служебният кабинет на Гълъб Донев нямаше да дава и великденски добавки, но впоследствие размисли и ги изплати.

За тазгодишния бюджет финансовият министър увери, че няма притеснения - дефицитът ще е в рамките на гласуваните 3%, а във фискалния резерв има над 9 млрд. лв. при 4.5 млрд. неснижаем остатък. Очаква се НАП да навакса събираемостта на ДДС, която била забавена по време на служебния кабинет. Василев обаче допусна възможността да има неизпълнение на приходите по линия на очакваното от Брюксел второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. България очаква от ЕК 1,4 млрд. лв., но успя да изпълни условията да подаде искането за тях едва в началото на октомври. Брюксел има до 2 месеца срок за произнасяне, като след това трябва да има и окончателно решение на съвета. Така е много вероятно плащането да остане за 2024 г. Това ще отвори дупка в приходите и ще повлияе на дефицита на касова основа. 

Според Василев е малко вероятен сценарий, при който войната в Близкия изток ескалира, а с това и шоково се вдигнат цените на петрола и инфлацията. "Имаме план, ако инфлацията се повиши, да се въведат компенсаторни мерки за гражданите", каза финансовият министър като уточни, че България няма да въведе отново отстъпка от цената на литър бензин, а ще търси други мерки.

Василев обяви като "удачен вариант" гласуваната от парламента такса от 20 лв. на мегаватчас за транзита на руски газ през територията на страната ни. Според него тази нова такса не би трябвало да наторва цената на газа за Сърбия и Унгария. "Всеки договор на "Газпром" е фиксиран към точката на доставка в съответната държава. Това означава, че цените са с точка на доставка на сръбската и унгарската граница", Василев. Министерството на финансите очаква над 2.5 млрд. лв. годишно приходи от транзитната такса за руския газ при сегашните количества на пренос.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.