Атанас Добрев е еднакво удобен за далаверите на всякакви политически лобита

В края на октомври се очаква да приключи разследването по скандала с къщите за гости, финансирани от Програмата за развитие на селските райони, минаващи чрез фонд „Земеделие“. Основни отговорници за ползването на евросредства за строеж на частни вили са бившият земеделски министър Румен Порожанов и скандалният му заместник Атанас Добрев, известен сред софийските си връстници като Насо Мафията.

И докато Румен Порожанов вече е бивш шеф на фонд „Земеделие“ и бивш земеделски министър, то заместникът му Атанас Добрев продължава да е необезпокояван в Земеделското ведомство. И докато текат проверки от прокуратурата, КПКОНПИ и летят една – две оставки, Анатас Добрев е на сухо или може би в момента на лов за диви прасета.
Защо никой не го закача, след като по времето на „къщагейт“ е и във фонд „Земеделие“ и заместник-министър по-късно? Може би защото е създаден от хибридната спойка на БКП/БСП – ДПС – ГЕРБ – НФСБ и обслужва интересите на олигарси от аграрния сектор.


На снимката: Румен Порожанов, Атанас Добрев и Живко Живков

В края на май т.г., когато „къщагейт“ беше в разгара си, ДФ „Земеделие“ от кумова срама публикува списък със 722 къщи за гости, финансирани по ПРСР г. От придружителното прессъобщение тогава земеделските служители обясняваха, че това се прави „за улесняване на подаването на сигнали за нередности“. Предвидливо, обаче, въпросният списък не съдържа нито бенефициентите, нито сумите, които са получили. И може би именно заместник-министър Атанас Добрев има обяснение защо пусна за замазване на положението кухия списък.
Ярък пример за властовите механизми на Атанас Добрев е къщата на балдъзата на Иван Драшков – бивш шеф на НСС и ДАНС.

Според разследване на „Биволъ“, теренът, върху който е построена къщата на балдъзата на Драшков, е продаден на фирмата от сина Драшков. Къщата не е фигурирала никъде през годините като място за настаняване и в момента там няма никой. Чак след избухването на „къщагейт“, се появява една фейсбук страница, рекламираща къщата.

Интересното с тази къща на фамилия Драшкови е, че тя е минала в комисия на ДЗ „Земеделие“. Според ДФЗ проектът е минал комисия за одобрение на разходите през май 2014 г. където фигурира с номер 11/311/00623 точно преди къщата на Александър Манолев в Сандански. Договорът обаче е подписан по-късно именно от сегашния зам.-министър на земеделието Атанас Добрев, а разплащането е одобрено вече след второто назначение на Румен Порожанов за шеф на ДФЗ. Инвестицията във впечатляващия конак на балдъзата е за общо 609 224 лв.
Цялата проверка по „къщагейт“ в крайна сметка се оказа Пунта Мара, както влезе това определение в езика на висшите ни политици, а Атанас Добрев продължава да си стои на топло в Земеделското министерство.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.