Румен Радев удостои с почетния знак на президента проф. д-р Тацуро Мацумае за неговия личен принос за развитие на отношенията между България и Япония в сферата на науката, културата и образованието

България има амбицията и потенциала да разшири износа на свои качествени стоки за японския пазар, заяви днес президентът Румен Радев на среща в Токио с представители на водещи в света японски компании в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирана от Японско-българския икономически комитет, председател на който е бившият посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи. В срещата участва и бившият японски посланик в България Цунехаро Такеда, който също е член на съвета.

Държавният глава оцени високо както направените досега японски инвестиции в българската икономика, така и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и “рецептата за японския успех, основан на високо качество, ефективни структури и бизнес отношения“. Според Румен Радев позитивният пример на сътрудничеството между български и японски компании при производството на мляко и млечни произведения създава предпоставки за много по-голямо присъствие на български хранителни продукти в Япония, която е сред водещите държави-вносителки на храни в света. В страната се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни.

Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с  български компютърни инженери, програмисти и дизайнери. Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията. Откроено беше и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

В срещата участваха представители на корпорациите „Мицубиши“, „Тошиба“, „Мейджи“, „Сега“, Ямамото“ и други, част от които са инвестирали в България, поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

По-късно президентът Румен Радев проведе среща с проф. д-р Тацуро Мацумае – президент на Токайската образователна система, президент на Японската културна асоциация и председател на Японско-българската асоциация, както и с доктор Кийоши Ямада – ректор на Токайския университет. За големи заслуги и личен принос за съхраняването на българското културно-историческо наследство и за развитие на двустранните отношенията между България и Япония в областта на науката, културата и образованието, проф. Мацумае беше удостоен с почетния знак на българския държавен глава.  Ректорът на Токайския университет д-р Кийоши Ямада получи плакет с българската азбука кирилица за своите заслуги за развитието на връзките между България и Япония в областта на образованието. 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.