Президентът Румен Радев прогнозира, че войната в Украйна може да ескалира до общоевропейска и да се превърне в световна. Без да назовава конкретни имена, той посочи, че български политици са готови да въвлекат България в конфликта между Украйна и Русия, преследвайки користни цели.

 В обръщението си към народа по повод 1 май - Международния ден на труда и работническата солидарност - държавният глава Румен Радев каза:

Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката, а ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността.

Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт.

Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.