Заместник-главният прокурор Иван Гешев е участвал на кръгла маса в Москва на 17 април 2018 г., когато бе заснет от множество камери да присъства на ареста на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева в София.

Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата в отговор на въпроси за обученията на обвинители в Русия, зададен от „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Фрагмент от скрийншот на първия вариант на официалното съобщение на прокуратурата

Фрагмент от скрийншот на първия вариант на официалното съобщение на прокуратурата

„Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е бил в руската столица за периода 16.04. – 18.04.2018 г. Тогава, като административен ръководител на Специализираната прокуратура, той е участвал заедно с още двама свои колеги в кръгла маса на тема „Противодействие на тероризма“, твърдят от държавното обвинение.

В действителност Гешев лично проследи първоначалните следствени действия, извършени показно пред Спортната палата след ареста на Иванчева и тогавашната ѝ заместничка Биляна Петрова. Той дори бе заснет да говори по телефона, докато яде шоколадов десерт, в непосредствена близост до арестуваните.

В допълнение към очевидно сбърканото съобщение, на сайта на Главната прокуратура на Руската Федерация е качена информация и снимки от 17 май 2018 г., от които става ясно, че Гешев действително е бил в Москва, но месец по-късно. И не е участвал в кръгла маса, а в работна среща с руските си колеги.

Впоследствие от пресцентъра на прокуратурата уточниха пред Свободна Европа, че става въпрос за техническа грешка и посещението на Гешев наистина е било през май миналата година.

Друг момент от въпросното прессъобщение обаче се забелязва в мета данните на файла, който са получили от „Дневник“ в отговор на запитването си по ЗДОИ. От тях става ясно, че съдържанието на въпросната информация е било редактирано лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Мета данните от прессъобщението, от които личи редакцията на Цацаров

Мета данните от прессъобщението, от които личи редакцията на Цацаров

Случайно или не, съобщението завършва с недвусмислен намек: Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на „Дневник“ и „Капитал“ по тези теми, както и към причините за нея, но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика“.

Тонът в края на съобщението очевидно е предизвикан от публикации в двете издания, отразяващи българското разследване на опита за отравяне на оръжейния производител Емилиян Гебрев. По този повод от държавното обвинение посочват, че „внушенията в посочените медии за връзка на такива посещения с разследването на опита за убийство на Емилиян Гебрев и за „руско влияние“ в тази насока са произволни и обслужват цели, които нямат общо с обективността“.

 

     

    Оставете коментар

    Plain text

    • Не са разрешени HTML тагове.
    • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
    • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.