ВиК Бургас и Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва наново да изчисляват промените в цените на водата в град Бургас и в още 12 общини. Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в съда протест срещу решението, с което КЕВР е утвърдила 59% скок на тарифите в Бургаска област. Повишението засяга общините: Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. 

Според държавното обвинение поскъпването е прекомерно, недобре обосновано и не е съобразено с доходите на абонатите. Ето защо се иска съдът да отмени  решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат - защото това би причинило "значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за "ВиК услуги", пише "СЕГА".

СГП е застъпила становище в протеста, че има редица нарушения, вкл. и липса на становища от засегнатите общини за бизнес-плана на ВиК Бургас за периода 2022 г. – 2026 г., в който е заложено поскъпването. 

От прокуратурата смятат, че КЕВР неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт.

"Социална поносимост на цената на "ВиК услугите"" означава, че тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на човек,  не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

"Ползваните от КЕВР данни относно доходите на жителите на област Бургас за извършването на анализ на социалната поносимост на цените на "ВиК услугите" са неотносими. Не е ясно как КЕВР е определила средно месечния доход на човек от домакинство за годините: 2022 г.-2026 г.", заявяват още от държавното обвинение.
Сред аргументите на прокуратурата са също така и изискването в бизнес-плановете да има направен технико-икономически анализ на съществуващото положение. От обвинението сочат, че според решението на КЕВР няма направен технико-икономически анализ на състоянието на ВиК Бургас с към текуща дата, вкл. и получените и усвоени средства по Оперативна програма „Околна среда“ по проект „Интегриран воден проект за област Бургас“, и тяхното влияние при изпълнението и определянето на целевите нива на показателите за качество.

Липсват и данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система.

"При определянето на цените на ВиК услугите трябва да се ръководи и от принципите за възстановяването на икономически обоснованите разходи. При определянето на разходите за възнаграждения на персонала на дружеството, съответно осигуровките за тях, както и при определянето на разходите за електрическа енергия, включени в цените на ВиК услугите не е спазен посоченият принцип", посочват още от прокуратурата, като отбелязват, че в заплатите и осигуровките на работещите във ВиК дружеството не е отразено намаляването на абонатите.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.