Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква до няколко седмици да се ускори процесът на европейска интеграция на Северна Македония. Изявлението си той направи след срещата с колегите си от Северна Македония, Румъния и Черна гора в резиденцията в Бояна.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на открито

"Република Северна Македония има място в европейското семейство и това трябва да се случи възможно най-скоро. Ние като правителство сме ангажирани да постигнем това, но има поетапни цели, които трябва да се изчистят, включително правата на малцинствата", обясни Петков, цитиран от БНТ.

"Чувствам, че имам приятели до себе си и исторически нашите отношения се подобриха изключително много, защото си говорим често и имаме обща цел. С кризата с Украйна евроинтеграцията на Западните Балкани става още по-важна," заяви още Кирил Петков.

Министър-председателят каза, че съвсем скоро ще има новини за напредъка на съвместната историческа комисия. Петков отказа да навлезе в конкретика по този въпрос, като уточни, че първо иска да се запознае с доклада на историците.

Именно защото си говорим толкова много и имаме обща цел. При сегашната криза с войната в Украйна, Западните Балкани трябва да поемат пътя към присъединяване към ЕС на РСМ и Албания. Очаквам през следващите няколко седмици този процес да се ускори. Имаме добри новини, що се отнася до двустранните срещи между отделните министри. Чувам добри новини от историческата комисия. Някои от въпросите, които изглеждаха трудни за преодоляване, сега изглеждат много реалистични. Имам намерение да се движим напред, колкото се може по-бързо. Оптимист съм за целия процес и че можем да постигнем всичко“, заяви Кирил Петков.

Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност, допълни премиерът на Северна Македония. По думите му спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност за зловредни влияния от трети страни.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.