Властите на Еквадор незаконно са прекратили политическото убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж и са нарушили международното право, съобщиха в изявление след новината за ареста от онлайн портала

Бившият служител на американското правителство Едуард Сноудън също излезе с публичен коментар по темата, като нарече ареста на Асанж "мрачен момент за свободата на печата". "Действията на посланика на Еквадор, приканил тайната полиция на Обединеното кралство в посолството да изведат от него издател на харесвано или не журналистическо издание от сградата, ще се появят в историческите книги", заяви Сноудън.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира задържането на Джулиан Асанж от профила си в социалната мрежа Фейсбук. "Ръката на "демокрацията" стиска гърлото на свободата", написа Захарова.

"Всички страни и организации, застъпващи се за демокрацията, трябва да вземат участие в съдбата на Джлиан Асанж, трябва да се използват всички възможности, за да бъде защитен", каза Алексей Чепа, заместник-председател на Комисията по международни въпроси на държавната Дума.

"Кремъл се надява, че ще бъдат зачетени правата на основателя на Джулиан Асанж", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

Бившият лидер на Еквадор, Рафаел Кореа, разкритикува сегашния президент Ленин Морено като "предател" след решението му за разрешаване на ареста на основателя на "Уикилийкс". "Най-големият предател в историята на Еквадор и Латинска Америка, Ленин Морено, позволи на британската полиция да влезе в нашето посолство в Лондон, за да арестува Асанж", написа Кореа в Туитър.

"Морено е корумпиран човек, но това, което е направил, е престъпление, което човечеството никога няма да забрави", добави Кореа, който предостави убежище на Асанж, когато беше президент през 2012 г. Бившият лидер, който сега живее в Белгия, подчерта, че Асанж е "не само един бежанец, но и гражданин на Еквадор". Кореа живее близо до Брюксел със семейството си от 2017 г. и е подал заявление за убежище в Белгия. Той е издирван в родината си по подозрение в отвличане - обвинения, за които заяви, че са политически мотивирани.

Кристоф Делоар, ръководител на международната организация "Репортери без граници“, която се застъпва за свободата на пресата, заяви, че арестът на Асанж ще бъде "опасен прецедент", от който САЩ ще се възползват в бъдеще. "Прицелването в Асандж за предоставяне на информация на журналисти от Уикилийкс, която е в обществен интерес, би било наказателна мярка и опасен прецедент за журналисти или техните източници, които САЩ може да преследват в бъдеще", написа Делоар в Туитър.

Джулиан Асанж не е герой, заяви външният министър на Великобритания Джерами Хънт след ареста му в еквадорското посолство в Лондон. "Не е приемливо някой да се опитва да избяга от правосъдието, той не е герой. Той се крие от истината от години и неговото бъдеще трябва да бъде решено от британската съдебна система”, добави той.

Хънт подчерта, че арестът е "резултат от години на внимателна дипломация” с Еквадор и похвали президента на страната Ленин Морено, за това че е направил това "много смело решение” .Британският министър добави, че Асанж е държал "еквадорското посолство като заложник в ситуация, която е била абсолютно непоносима за тях".

"Сега това ще бъде решено по правилния начин, независимо, чрез спазване на британската съдебна система уважавана в целия свят заради своята независимост и почтеност, това е правилното развитие", заяви Хънт. "Това, което показахме днес, е че никой не е над закона”, допълни министърът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.