Зам.-гл. прокурор трябва да бъде отстранен, разследван за корупция и вероятно с повдигнато обвинение. Той не е подходящ и за селкси кмет, смята адвокат Хаджигенов

Всеки един главен прокурор до момента е бил политическо назначение. Всеки следващ е по-ужасяващ от предишния и сега го докарахме дотук, че да имаме една тотално неподходяща кандидатура за каквото и да е, той (Иван Гешев - бел. ред.) и за селски кмет не е подходящ, камо ли за главен прокурор. Така коментира в студиото на ФАКТИ кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев адвокат Николай Хаджигенов.

Според него двата протеста срещу номинацията на Гешев са били "беззъби", защото не са попречили на никого и неефективни.

"Гешев чисто като образование е неподходящ, не напразно ГЕРБ и правителството напълниха съдебната власт с хора с милиционерско образование, те са некомпетентни, неспособни са, нямат абсолютно никакво отношение към правото, бидейки не особено умни, са склонни да решават всички проблеми силово и са безкрайно лесно управляеми, нямат гръбнак. Такива хора са чудесна ръка, която държи бухалката", каза Хаджигенов.

"Адвокатската гилдия е точно толкова мъртва, колкото и прокуратурата. Времето в адвокатурата е спряло сигурно в 60-те-70-те години. Вълнуваме се малцина адвокати с гражданско съзнание и единствените, които взеха становище институционално бяха пловдивската адвокатска колегия, които пуснаха негативно становище срещу Гешев.

Адвокатурата се снишава и чака да се размине, но ако Гешев стане главен прокурор на никого няма да се размине. Сравняват го с Вишински - гл. прокурор на Сталин, пряк виновник за сталинските репресии, обличайки във формален вид и издигайки самопризнанията за основно доказателствено средство в съветския наказателен процес. Нещо подобно прави Гешев по телевизията у нас, без да е гл. прокурор. Ако го оставим, той ще го направи това в процеса, той си гледа процесите по телевизията", коментира той.

Според него има достатъчно компетентни юристи, не мръсни, които са подходящи за длъжността.

"Прокуратурата у нас е в съветски вид. Избраният човек трябва да е правилният, за да не пази корупцията като Цацаров и както това ще прави Гешев, ако го оставим, а да брани закона, правосъдието и да преследва престъпността. Абсолютно наложителна е и правосъдната реформа, особено в частта за прокуратурата, за да може да няма значение кой е гл. прокурор като личност. Системата трябва да е изградена така, че той да не допуска грешки."

Гешев съдейки по резултатите от "Апартаментгейт", трябва да бъде отстранен, разследван за корупция и вероятно с повдигнато обвинение. Него за награда го правят главен прокурор. Той е щастлив, защото е надскочил много пъти себе си. Правото, закона, за тези хора това са глупости, подробности, които нямат значение. Казусът "Иванчева" той го реши по телевизията, това се случва сега и с "НАПлийкс". За "НАПлийкс" още не се знае дали има личен интерес, но при "Апартаментгейт" се видя, че със съдружника на Ваклин са дългогодишни приятели, а съпругата му е купила апартамент на безценица, строен от Ваклин. Тук имаме минимум разследване за корупция, вероятно престъпление срещу правосъдието и това е човек, който готвим за главен прокурор", каза адвокат Хаджигенов.

Мандатът на Сотир Цацаров Хаджигенов определи като "пълен провал", през който той е защитавал корупцията. Адвокатът припомни, че по време на мандата му няма нито един осъден политик за корупция, докато тя е навсякъде около нас.

"С поста на консул във Валенсия Пламен Георгиев е компенсиран. Той бе компенсиран още като прокурор, когато не разпозна гласа на Бойко Борисов (в записа с Мишо Бирата - бел. ред.). И изведнъж един обикновен и не особено добър прокурор рязко се издигна. Всички останали подадоха оставки, дори Цветанов натикаха в миша дупка, обаче Пацо Терасата отива да се пече във Валенсия. Той също трябва да бъде отстранен, разследван и най-вероятно да отиде в затвора. Покрай "Апартаментгейт" освен несъответствията в декларацията, стана ясно, че има достатъчно данни за документни престъпления", каза още той.

Целия разговор с адв. Николай Хаджигенов гледайте във видеото:

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.