Излизането на БСП от Народното събрание е тактически ход на БСП, който дава ясни сигнали, че целта е предсрочни избори тази година. Това е тактиката, но каква ще е стратегията, за да се случи това? Ние сме в обстановка на буря в тъмна нощ, тогава се случват и корабокрушенията. Затова са нужни и фаровете – БСП трябва да освети пред обществото своята стратегия към предсрочни избори. Така коментира журналистът Васил Петев напускането на Народното събрание от страна на БСП в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ с водещ Велизар Енчев.

Според Петев евроизборите щяха да бъдат като тестдрайв за партиите, ако не се бяха случили последните събития в политическия живот. Ясно е, че ако ГЕРБ и БСП излязат с равни резултати на евроизборите, то ще се генерира енергия за предсрочни избори наесен, смята журналистът. Той определи поведението на БСП като напълно демократично и адекватно за опозиционна партия.

Запитан от водещия Велизар Енчев как ще коментира въвеждането на „третия пол“ в българското училище, Петев отговори, че в България отдавна има трети пол и според него това са апатичните и уморени хора. Като пример посочи последния отказ на ГЕРБ (вж тук) да изчисти мъртвите души от изборните списъци.

Имаме над един милион мъртви души – това за мен е третият пол, а що се отнася до смълчаното съгласие на Борисов, въпреки шумните му приказки, то е неизбежно, след като г-н Цветанов се връща от закуска (бел.ред.- посещението на Цветанов в САЩ), коментира Васил Петев и добави: Просто големият бял господар отвъд океана даде нареждания на своя емисар и тука започнаха да произтичат различни събития, заяви журналистът.

Според Петев в българската политика вече няма идеологическа конфронтация. Има емисари на едно посолство, има емисари на друго посолство, къде е идеологията, запита реторично той.

Или може би идеологията е да имаш собствена партия – като Първанов, който се отдели от БСП без никакви идеологически мотиви; или като идеологията да имаш собствени ресторанти и галерии в центъра на София, коментира Петев, визирайки Волен Сидеров.

Именно липсата на идеология в българския политически живот позволява на олигарсите да са водещи в него, смята Петев и даде пример с участието на Георги Гергов в политиката и управлението на БСП. Според Петев, не сега трябва да се питаме какво прави Гергов в БСП, а защо въобще се стигна дотам един олигарх без идеологически мотиви да бъде в управлението на партия като БСП. Кой го прие, кой го допусна, попита Петев, посочвайки, че не по-различна е ситуацията и с участието на Данаил Кирилов и Спас Гърневски в политиката.

Моралът е неминуема част от политиката, категоричен е журналистът. Според него олигарсите нямат място нито в политическите партии, нито в парламента, визирайки Делян Пеевски. Той дори не стои в парламента, с което показва, че не го интересува какво мислят за него, а колегите му от всички политически сили си мълчат, възмути се Петев.

Той напомни един свой разговор с Петър Увалиев в Лондон, в който писателят му казал: „Демокрацията е компетентност!“. Според Васил Петев точно компетентност липсва на днешните управляващи и даде за пример Данаил Кирилов, чиито законодателни инициативи постоянно се приемат с протести от адвокатската гилдия. Липсва не само политическа, но и човешка култура у днешните управляващи, няма културни и компетентни хора, които наистина да заслужат да се наричат политически елит, смята Петев.

Той коментира и предизвикалите селфита пред паметника на Левски в деня на неговото обесване, които предизвикаха вълна от негодувание в социалните мрежи. „Проблемът не е толкова в усмивката на Борисов, а в самодоволството. По-късно излезе снимка и с усмивката на Корнелия Нинова, но разликата е в самодоволството“, подчерта Петев.

По повод преминаването на Нова телевизия в бизнеса на Кирил Домусчиев, Васил Петев и Велизар Енчев коментираха отново липсата на морал по високите върхове в държавата. Енчев припомни, че Домусчиев има дългове към бюджета от над 50 милиона лева поради неизпълнени приватизационни договори (макар и скандално опростени от Валери Симеонов докато беше вицепремиер), сега тегли заем от 150 милиона евро, за да купи акциите на Нова ТВ.

Според водещия Велизар Енчев, това показва нивото на управление в държавата, тъй като ако обикновен човек има задължения към бюджета, например за неплатени данъци, то той не би могъл да тегли кредити, особено в такива огромни размери.

Журналистът Васил Петев напомни и случаят, когато Кирил Домусчиев, с председателите на двата синдиката зад гърба си, заплаши протестиращи с мотива „не може улицата с протести да диктува какво да става в държавата и да пречи на бизнеса“.

Това е държава на корупцията, коментира случая Петев. Според него не е нормално за една демократична държава синдикалните лидери да стоят зад олигарсите и да мълчат, когато им се затваря устата от олигарх. И такъв човек взима Нова телевизия. Но историята винаги поставя хората на място, изрази оптимизъм Петев.

Според него последните събития и видимата липса на морал в управлението ще генерира обществена енергия. БСП ще постигне добри резултати на изборите за Европейски парламент, предвижда Петев, и това ще даде енергия за образуване на една по-широка опозиционна коалиция, която да поведе пред ГЕРБ. Ще посрещнем Нова година с ново правителство и то няма да е на Борисов, уверен е Васил Петев, прогнозирайки предсрочни парламентарни избори заедно с местните наесен.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.