„Г-н Борисов, за да оцелее, във все по-голяма степен залага и партията, и поддръжниците си при боянския лихвар Ахмед Доган, който наложи и налага фигурата на Гешев, макар нито един нормален човек да не го приема. За да оцелее той лично, лишава избирателите на ГЕРБ и средната класа от перспектива за едно по-добро бъдеще.
Процедурата за избор на Иван Гешев във ВСС доведе до това - умореният и циничен г-н Цацаров да стигне до крайно ниво на разголване, като заяви, че изборът не е решен във ВСС, а в други две сгради. Нали разбирате, че процедурата няма никакво значение?“

Изчакахме уталожването на политическата еуфория от последните избори и потърсихме лидерът на "Демократична България" Христо Иванов за анализ на събитията. А въпросите към него валят и от десни, и от центристи, и от ляво-центристки настроени избиратели.
Едно от най-откровените интервюта на бившия правосъден министър и демократичния му рефлекс да отговори на всички питания на Liberta.bg

Интервю на Таня Анастасова

-    Приемате ли изборните резултати и ще подкрепите ли искането на Мая Манолова за касиране на изборите в София, както и това на БСП – за касиране в някои райони на столицата, г-н Иванов?

-    Ние приемаме резултатите, но има какво да се направи, за да се ограничат всички форми на влияние върху гласуването. Касирането се прави от конкретни заинтересовани лица върху конкретни факти, така че въпроса не е в това - дали подкрепяме, или не. Купуването на гласове, всяването на страх у хората, корпоративния вот - това са проблеми, които влияят зле върху изборния процес и трябва да се подхожда много сериозно към тях.

-    Виждате ли мястото си на десни в инициираната от Мая Манолова петиция за промяна в изборното гласуване и въвеждане на електронно такова?

-    Не, не виждам изобщо причина да бъдем пришивани към едни или други, така че, който прави някакви действия е чудесно, но не планираме да се присъединяваме към тях. Не сме поканени.

-    След тези избори в пространството битуват полярни чувства към вас с ген. Атанас Атанасов - от фанатична любов и преданост, до „сменете лидерите“. В името на дясната идея, ще пропуснете ли нови, млади лица като водачи?

-    Мисля, че въпросът е свързан с този за състоянието на демократичната общност. Ще ме извините, но предпочитам този термин пред вашия. Обсъждането на въпроса за състоянието на демократичната общност и на лидерството рискува да ограничи дебата. Като говорим за нови лица, едва ли си даваме сметка колко трудно се мотивират хора, а камо ли да поемат лидерски функции и да носят отговорност. В България за това се плаща все по-висока цена. И от тази гледна точка, отговорността, която носим с ген. Атанасов, е да изградим една все по-сближена и консолидирана политическа сила, която е в състояние да убеждава хората. Това е най-сигурната гаранция, че едно ново поколение ще влезе в политиката и ще излъчи своите лидери. Никой от нас двамата няма да бъде пречка. Просто трябва да си даваме сметка, че няма лидери, които просто чакат на улицата или в квартален супермаркет да бъдат взети. Понякога различията по между ни, особено силно раздухвани във Фейсбук, води до това, че хората не смеят да поемат обществена отговорност, или не чувстват подкрепа за нея. Обща отговорност е делото да излъчим ново поколение лидери и политици.

-    Споменахте Фейсбук. Да припомня един ваш кадър с ген. Атанасов, който се появи не само там и с който се спекулираше по време на изборите. Да го чуем от вас отново: Бяхте ли двамата в дома на Борисов преди изборите?

-    Моят отговор няма да е по-различен пред Вас, защото съм отговарял вече и колкото пъти да бъде зададен този въпрос, отговорът е същият и истината е същата. Аз не съм бил в дома на г-н Борисов. На тази снимка излизаме от дипломатическа резиденция, която се намира на същата улица. Една проста справка с „Гугъл мапс“ може да покаже, че това е една дълга улица, където се намират много адреси. Снимани сме на улицата, всичко останало са спекулации.

-    В следизборната отчетна конференция на ГЕРБ негативизма към ДБ отне една трета от цялото време на събитието, а вие отвърнахте с пренебрежение и омерзение /ако правилно цитирам декларацията ви/. Не стана ли политическото говорене прекалено махленско и ниско, господин Иванов?

-    Да... Това са част от проблемите на публичната ни среда, в която има твърде много пропаганда и твърде много замазване на реалностите. Така че, права сте, господин Борисов го беше замислил като демонстрация на триумфа на ГЕРБ. Неговият проблем е, че трябваше да обесни на партията си това, което следва. А това са парламентарни избори, за които той няма перспектива да обещае партньорство с нас. Защото ние поставяме обективни въпроси. Като това, че България затъва все повече в авторитаризъм, безправие и беззаконие. И все повече нормални хора в ГЕРБ и в електоралната им периферия виждат това. Борисов знае, че хората му проумяват, че под изборния триумф се крие голям електорален проблем, защото гражданите на големите градове трайно оттеглят подкрепата си от тях. И това е, защото средната класа все по-малко разпознава в ГЕРБ, оглавяван от Борисов, като инструмент за своето бъдеще. За 30 години хората у нас се научиха да ценят свободата. Научиха се да очакват държавата да уважава тяхното достойнство и да им отваря врати на европейска перспектива и европейско качество на живот, което означава и европейски стандарт на законност. Г-н Борисов, за да оцелее, във все по-голяма степен залага и партията, и поддръжниците си при боянския лихвар Ахмед Доган, който наложи и налага фигурата на Гешев, макар нито един нормален човек да не го приема. За да оцелее той лично, лишава избирателите на ГЕРБ и средната класа от перспектива за едно по-добро бъдеще. Единственото, което може да им обещае, е още един съюз с износващите се патриоти, които получиха неубедителен резултат на тези избори. Тоест, големият проблем на Борисов е, че той не може да гарантира политическа перспектива на партията си и именно този факт трябваше да бъде скрит с цялата словесна тирада.
Вие констатирате упадъка на политическото говорене в България. Така е, защото в него липсва истината. Когато тя го напусне, много лесно се става жертва на профанацията.

-    Казахте, че веднага след изборите почвате да работите за следващите. Затова Ви питам: има ли място моделът на Будапеща, Москва и Истанбул у нас с т.нар. „разумно гласуване“ - всички срещу един, защото ако не си демократ, то какво значение има дали си червен, или син? Ще има ли масов анти ГЕРБ блок, който е единствената възможност за демонтирането на Борисовата партия?

-    Не съм специалист по унгарска или турска политика и няма да мога да направя задълбочен анализ на онова, което се случва там. Ситуацията у нас е такава, че проблемите с демокрацията и върховенството на закона са проблеми, по които ние не виждаме останалите политически сили да заемат твърди позиции. Корнелия Нинова обслужва същите цели, както и Борисов, по отношение на съдебната власт. Да ви припомня, че БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, назначиха този състав на ВСС. И този съвет безпрекословно изпълнява волята на Сараите да инсталира Гешев. И Корнелия Нинова не само че няма позиция по този въпрос, но когато са принудени да вземат някакво отношение, атакуват мен. Има много сериозни разделителни линии между нас и БСП, между нас и ГЕРБ. Не съм оптимист, че може да се очакват някакви големи  политически масовки анти ГЕРБ.

-    Май дълги години ще слушаме: Гешев, Гешев, Гешев. Тежи ли на шията Ви Иван Гешев, макар поправките в изборния закон за главен прокурор да бяха внесени от Цецка Цачева, както често  припомняте?

-    Чакайте сега! Защо на мен да ми тежи? Това е една опорка, защото все някой трябва да бъде виновен за тази кандидатура. Аз бях виновен и за срива в Търговски реегистър, и за изтичането на лични данни от НАП, и за какво ли още не. Конкретно за избора на главен прокурор няма никакъв проблем с процедурата. Тя си свърши работата и показа как един безгръбначен състав на ВСС отказа да отчете реални факти - че г-н Гешев е непригоден за поста главен прокурор. Има изисквания на закона, които той не само не е показал, че покрива, но и точно обратното. Показал е висока степен на неетично поведение, висока склонност да руши основни принципи на върховенството на правото и доста съмнителна квалификация. Но ВСС отказа да забележи тези факти. Процедурата доведе до това - умореният и циничен г-н Цацаров да стигне до крайно ниво на разголване, като заяви, че изборът не е решен във ВСС, а в други две сгради. Нали разбирате, че процедурата няма никакво значение? Цацаров каза това, което и ние казваме - че това са нагласени и предрешени избори, които се правят не по изискванията на закона, а от гледна точка на паралелната власт. Защото в България има отделни центрове на властта. Със затворени очи ВСС изпълни решение, което е взето другаде. Така че, обвиненията срещу мен са необосновани, но Гешев ще тежи на врата на всеки гражданин, защото още седем години няма да имаме законност.

-    Имате ли съзнанието за допусната историческа грешка, ставайки част от ГЕРБ и по-скоро, как ще туширате тази грешка в следващите ви политики, господин Иванов?

-    Не бих оценил по подобен начин действията си. Борисов имаше нужда от смокинов лист. Аз смятах, че съм длъжен да опитам в България да се стартира реформа. В момента, в който се изчерпаха възможностите да го направя, напуснах. Считам, че съм изпълнявал своя граждански дълг, както съм го разбирал. Не съм направил историческа грешка. Нямах илюзии, че Борисов ще се промени и ще имам парламентарна подкрепа. Исках да видя в залеза на европейския мониторинг, дали ако има имнистър, който ясно дефинира целите на реформата, ще получи европейска подкрепа. Такава не дойде, но се генерира определена обществена подкрепа. Когато има определена кауза, човек трябва да пробва да я реализира. И аз опитах.
                  
 

                 

                 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.