Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и от други висши учебни заведения, излизат на протест. Той ще се проведе в 07:30 в четвъртък пред стълбите на главния вход на университета, съобщава "Сега".

Студентите настояват за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Организаторите на демонстрацията са уведомили Столична община. Към момента не се планира да бъде блокирано движението на кръстовището пред Софийския университет.

Преди месец антиправителствените протести бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели във СУ, Нов български университет и Университетът по архитектура, строителство и геодезия. Те категорично отхвърлиха начина, по който действаше властта при разчистването на палатковия лагер на протестиращите на различни места и насилието над журналисти, което се случи по време на Националната конференция на ГЕРБ.

"През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия", се казва в писмото на университетските преподаватели.

И още: “В контекста на постоянно засилващо се обществено недоволство намираме тези действия за крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти. Това безотговорно, арогантно и опасно поведение на управляващата коалиция ни кара с още по-голяма убеденост да призовем правителството на Република България незабавно да подаде своята оставка”.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.