„Надявам се, прочелите написаното от мен да побеснеят и да върнат своето чувство на съпротива и желанието си за промяна. Няма да стане внезапно, но управлението на Борисов си отива. Купуването на депутати ще надмине милион, но цената за оцеляването е по-висока.
Устата ми няма да бъде затворена, нито със заплахи за съд, нито от хора, които идват даже в Ателието ми да ме плашат.
Подготовката за фалшификация на изборете е многопланова.
Въпреки всичко, България ще бъде управлявана от морални, интелигентни и почтени хора. Вярвам в това!“

За избора ни на живот и смърт, за политиците и гражданите или - има ли правилен избор за силата да говориш истини в диктаторски времена, за отчаянието и решимостта и за вярата, че България ще е друга. За всичко това - скулпторът проф. Велислав Минеков пред Liberta.bg, в кратката пауза между защитите на дипломни работи на своите студенти.
                                              
-    В началото не мога да не ви попитам - къде паркирахте колата си? Задавам този въпрос не заради друго, а за да припомня, че след интервюто за Liberta.bg преди година подпалиха личния ви автомобил.

-    А, тази история е твърде тъжна. Имах съмнения, които вече не са такива. Това е акт на отмъщение-всъщност, доколкото ми е известно, подпалвачът беше заловен. Направил е пълни самопризнания, след което е дошъл мощен адвокат и той се е отказал от признанията си, като е твърдял, че са дадени под насилие. В последствие нещата завършиха с „неизвестен извършител“, както се казва навсякъде. Заведохме второ дело, да искаме от прокуратурата обяснение за неизвестния извършител, но се случват подобни неща-това не е единствената история. Не искам тя да бъде част, изобщо от моята биография. Но съм бил обект на насилие нееднократно, на всякакви съдебни процеси, които са също според мен някакъв вид насилие. Знаете как става - може да се случи и на вас заради няколко неясни слова.

-    Доста минорен бе един от последните ви постове във ФБ, където твърдите, че нещата няма да се променят и че си заслужаваме управлението на Борисов- неприсъщ песимизъм  за един от тримата бащи на протеста. Отказ от битката ли да четем, или изговаряне на реалност, за която трябва да се нахъсаме, че да я променим?

-    Аз се надявам с написаното от мен, тези, които са го прочели да побеснеят. И да върнат своето чувство на съпротива и желанието си за промяна, защото  нещата наистина изглеждат тъжни. Даже днес гледах едно проучване, което показва ,че всеки ден спада броя на желаещите да гласуват. Ако това се случи, победата ще бъде за организираната престъпност-нищо  повече. Това не трябва да се допуска. Да, няма да стане внезапно, но управлението на Борисов си отива, бъдете сигурна. Бедата е, че няма да си отиде изведнъж, а след една бавна и постепенна агония. Все едно! Ние ще сме победителите-в света никога не е имало вечни диктатори. Ще свърши и това и то-надявам се, скоро.

-    Казахте, че подкрепяте личности, а не партии, заставайки зад определени кандидати на Демократична България/ и не само/и тъй като в предизборната седмица    хората се вслушват в онова, което говорят политически неизкушените обществени авторитети, какъвто безспорно сте, ви питам: Когато в следващия парламент започне голямото купуване, кой ще предвиди и гарантира неподкупността на избраниците, на които подарявате част от себе си?

-    Имайте предвид, чесъм заставал и ще заставам зад личности, които са и от други партии. Няма да е само Демократична България. А колкото до купуването на души в парламента, това е много неясно как ще се състои. Съществуват големи опасности, както в извънпарламентарните фракции, така и от хора, които днес са в парламента. Това са милиони, струва скъпо и ще струва още по-скъпо, защото купуването на депутати ще надмине цената от милион, може би няколко милиона. Но, цената за оцеляването е по- висока. Освен това, същите тези нещастници  натрупаха огромни капитали по време на тяхното управление е този път ще се наложи да похарчат малко повече ако се наложи, поне в близките месеци. Със сигурност ще бъде направено. Ще гледаме, но се надявам да се събере някаква маса от почтени хора в парламента, които да застанат срещу продажбите.

-    Получихте много полярни оценки, когато се оттеглихте от протеста. Как смятате, струва ли си човек да служи на обществения интерес и по-важното тук е-възможно ли е сам да се промените в посока „затваряне“, въпреки цялата си позитивност и откритост към другите-така да се каже, отново в „кулата от слонова кост“?

-    Да ви кажа честно, питам се отвреме навреме-защо се занимавам с нещо, което ми носи само вреда? Наистина, това е някаква неясна, самоубийствена логика, тъй като нищо добро не съм видял през последните години, включително и тези заплахи, и споменатата история в началото на интервюто. Но се надявам да се случи доброто. Аз ще направя всичко възможно, устата ми няма да бъде затворена, нито със заплахи за съд, нито от хора, които идват даже в ателието ми да ме плашат. Няма да се случи! Аз ще си бъда същия. Въпрос на избор беше кой да се включи към политически действия, кой да остане гражданин. Аз предпочетох да остана гражданин, защото по някакъв начин се чувствам длъжен към хората от площада, защото това беше едно многоцветно гражданско общество. Партийната логика в този момент на мен ми се струва неудобна и някакси-недобре. След като минат  тези избори, вече имам право да избирам каквото си пожелая. Досега за мен това беше невъзможно. Въпреки всичко, трябва да ви кажа, че е нужно да има политици и тези политица трябва да са достойни, почтени, а не онова, което досега гледахме. И тези политици трябва да променят държавата. Няма нищо лошо в това, да се направи такъв избор.

-    Казвате „предпочетох да остана гражданин“, обаче, потвърждавате ли това, че голямото зло се рине понякога с крива щанга/по Николай Хаджигенов/, или с по-малко зло.Не е ли това една от стъпките да бъде изринато, защото с добрина и почтеност не може да се изчегърта?

-    Това е така, но има достатъчно политически елементи, на които можем да разчитаме и които да свършат тази работа. Аз пак казвам-за мен не беше подходящо да се включа в част, след като съм бил представител на една огромна общност. Едно е да имате целия кръг, друго е да сте парче от тортата.

-    Казвате, че устата ви никой не може да затвори и доказателствата от действията ви са налице, но  след очакваните нелегитимни избори, се надига една съпротивителна вълна в социалните мрежи и тя обещава да е различна от тази, в миналите месеци. Ще се появите ли там със същия плам и непоколебимост в очите?

-    Ще ви кажа онова, което виждам. Подготовката за фалшификация на изборите е многопланова. Вероятно ще се положат всички усилия –не само платен вот, не само мъртви души, не само фалшифицирани подписи-абсолютно всичко ще е  приложено, за да може оцеляващата клика да остане на власт.А колкото до мен, можете до бъдете напълно сигурна, че аз ще застана винаги до тези ,които са срещу сегашната върхушка, независимо къде и как.

-    Представете си ,че сте на оня култов партикабъл от импровизираната трибуна на площада пред Министерски съвет и тъй като след седмица ще е съдбоносен  избор, с какви думи ще се обърнете към хората, които ви вярваха тогава и сега?

-    Очаквайте ме отново там, ако видя това нещастие. И тогава ще им кажа, че е време да извоюваме свободата си. Може да е банално, сигурно е и клише, но наистина всяка минута трябва да желаем нашата свобода. Не трябваше да допускаме демокрацията да се превърне в диктатура. Ние се завърнахме с 30-40 години назад. Това, което ни се случва, не само не е демокрация, но то е и пладнешки грабеж. Не остана държава. Победители сме по всички последни места, а като нашите пенсии няма никъде по света. Ние отново ще започнем отначало. Дано имам сили да съучаствам.България ще бъде управлявана от морални, интелигентни и почтени хора. Вярвам в това!
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.