По предварителна информация рано тази сутрин е задържан кметът на Червен бряг Данаил Вълов. Градът е осъмнал под полицейска обсада. Жандармерия, екипи на ГДБОП и специализираната прокуратура извършват обиски в сградата на Община Червен бряг, личното жилище на кмета на града и неговата фирма, съобщава zovnews.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че кметът на Червен бряг и петима служители са арестувани за срок от 24 часа.

Акцията е след поредица от журналистически разследвания, като специален сигнал е подаден за материала “Топъл обяд” за мъртви души в община Червен бряг”. През ноември имаше и искания за оставката на Вълов.

От прокуратурата съобщават, че спецпрокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов.Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Акцията е започнала снощи.

Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на Нова телевизия, излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг“ и №2 „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр.Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена“ е отговаряла фирмата „М.-П.“ ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Деянията му са съставомерни по чл.282, ал.2, пр.2-ро вр. ал.1 от НК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.