Фирмата “Артекс” е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва справка в Имотния регистър. Сделките са сключени през лятото на 2018 г.. Цецка Цачева е придобила 198 кв. м. за 670 евро на кв.м., заедно със сестра си. Фирма на Вежди Рашидов е платила малко повече – 856 евро на кв.м. за 116 кв.м. в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. “Тинтява”, разкрива в свое разследване Биволъ.

Вчера “Свободна Европа” съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата “Артекс” луксозен апартамент с частен “ВИП асансьор” и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната – 627 евро на кв.м. Пазарните цени за жилища в района са от 2600 евро на кв. м., а кооперацията където е апартаментът на Цветанов е сред най-елитните в столицата.

Изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които в същия ден – 12 юни 2018 г., са били препродадени от “Артекс” на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

С това обаче отношенията на “Артекс” и видни кадри на ГЕРБ не приключват. Месец и половина по-късно Цецка Цачева и нейната сестра Ирина придобиват от същата фирма апартамент от 198,7 кв.м. и гараж 20 кв. м. на ул. “Юрий Гагарин” 20 в кв. Изток само за 285 740 лв., което прави 670 евро на кв.м., малко повече отколкото е платил Цветанов. Министърът на правосъдието владее 3/4 идеални части от имота, а нейната сестра 1/4.

Цецка Цачева е придобила апартамент на доста по-ниска цена от пазарната.

 

Лесно проверимо е, че тази цена е силно занижена. Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е продаден с 65 000 лв. по-скъпо. Но клиентът няма отношения с ГЕРБ.

Биволъ провери и други сделки на “Артекс” с апартаменти в същата сграда. Всички те са изповядани на по-високи цени отколкото апартаментът, продаден на правосъдния министър.

И Рашидов с евтин апартамент, даже два

Друг виден гербер с евтини апартаменти от “Артекс” е Вежди Рашидов. Неговата фирма “Рашидов Пропъртис” е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018, апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м.

След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

Това обаче не е всичко. Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от “Артекс”, но в друга новопостроена сграда на ул. “Тинтява”. Там “Рашидов Пропъртис” брои 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

Строителните фирми от групата “Артекс” се контролират от Весела Мирянова и арх. Пламен Мирянов. Няма данни те да са печелили обществени поръчки или европейско финансиране. Мирянов стана известен като организатора на патриотичното хоро, което миналия август нагази в рилско езеро “Бъбрека”.

Биволъ продължава да проучва имотните партиди на фирмите от групата “Артекс”, в които има стотици сделки за нови имоти.  Едва ли обаче е чисто съвпадение, че  четирима ключови кадри на ГЕРБ – Цветанов, Цачева, Рашидов и Велков,  са успели да се облагодетелстват от сделките с фирми на Мирянови, сключени на нереално ниски цени.

Прави впечатление, че в случая с Цветан Цветанов е използвана спяща фирма, която е нямала никаква дейност до деня на сделката. На 12.06.2018 първо Мирянови продават апартамента на собствената си фирма АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ 2000-5 ООД за 560 000 лв, след това фирмата прави заменка с двата апартамента на Цветан Цветанов на стойност 286 654 лв., плюс 100 000 лв. доплащане, а накрая ги продава на Симеон Велков за 470 000 лв. Няма обяснение за тези флуктуации на цената на един и същ имот в рамките само на един ден. Не е ясно също защо Цветанов просто не е продал своите имоти директно на бившия си подчинен Велков, както и защо Мирянови не са сключили сделка за собствения си имот директно с Цветанов.

До момента публично отношение е взел единствено Цветан Цветанов. Според него всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент.

Днес гражданско движение БОЕЦ внесе в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ сигнал за апартамента на Цветанов, призовавайки институциите да разследват данни за корупция и злоупотреба с власт. От прокуратурата съобщиха, че са получили сигнала и са започнали проверка.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.