Във връзка с публикацията на Liberta.bg - "Арестантите в Бургаския затвор обявиха гладна стачка, третирали ги като осъдени лица" - директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров е коментирал казуса пред БНР - Бургас (тук).

Пред Българкото национално радио Мангъров казва: "Няма никакво напрежение, а само претенциите на няколко души". Това негово твърдение не отговаря на истината. Случаят не касае "няколко човека". Liberta.bg разполага с декларация на гладуващите арестанти, която е подкрепена с трите имена на над 40 от тях.

Лицата, изтърпяващи мярката "Задържане под стража", не са с влезли в сила ефективни присъди. Те не са затворници и са невинни до доказване на противното пред Българския съд, който  има правомощията да отсъди виновността или невинността им. Третирането на арестантите като затворници противоречи на Европейското законодателство, а срещу България  има достатъчно осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) точно по казуси, свързани с българските затвори.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.