В позиция до СЕМ мнозинството кореспонденти на БНР в страната заявяват, че подкрепят искането за оставка на генералния директор на БНР Светослав Костов и Управителния съвет на медията и изтъкват като причини спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември и опита за отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова.

По повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма "Хоризонт", в писмото се уточнява, че всяка една позиция, заявена от редколегията пред СЕМ, е съгласувана с всеки един от кореспондентите, които категорично застават зад искането "за" оставката на генералния директор и на Управителния съвет на Българското национално радио.

Според тях в момента обстановката в радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение.

"Изразяваме дълбокото си възмущение от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13-и септември да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Темата в този казус е спряното излъчване и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение", пишат още кореспондентите и уточняват, че позицията им не е емоционално решение, а светкавична реакция, подкрепена от всички колеги от страната още от първия ден на кризата в радиото.

Вижте целия текст на позицията на 17 от регионалните кореспонденти на БНР:

"Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

по повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма "Хоризонт", държим да уточним, че всяка една позиция, заявена от нашия представителен орган пред Вас, е съгласувана с всеки един от нас и ние категорично заставаме зад искането "ЗА" оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на УС на БНР.

Причините за това са ви ясни - безпрецедентното спиране на радиосигнала и опитите за отстраняването от ефира на журналиста Силвия Великова. В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение.

Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Вярваме, че и Вие оценявате работата на кореспондентите като изключително важна и съдържаща смисъла на определението "Национално радио" - то е национално не заради техническите възможности на радиоразпръскването, а заради темите, които звучат в ефира.

Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение.

Категорично заявяваме, че стоим още от първия ден на скандалното спиране на радиосигнала в цялата страна зад искането на оставка на генералния директор Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километри помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас "въздържал се" или "против".

С уважение:

Благоевград - Кети Тренчева
Бургас - Даниела Костадинова
Варна - Даниела Стойнова
Велико Търново - Здравка Маслянкова
Враца - Ива Антонова
Габрово - Велина Махлебашиева
Добрич - Мая Щърбанова
Кюстендил - Кирил Фалин
Ловеч - Пламен Христов
Пазарджик - Невена Петрова
Плевен - Латинка Светозарова
Пловдив - Кремена Данева
Русе - Ася Пенчева
Сливен - Стоян Радев
Търговище - Евтим Петков
Хасково - Дора Атанасова
Ямбол - Даниела Костова"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.