Румен Гълъбинов: "Парите, които българските емигранти са изпратили, са съизмерими като суми и значение с европейските средства, които България е получила по европейските програми."

Икономическитя ръст от близо 3,5%, който България отчита за първото полугодие на 2019 г., се дължи не на преките чуждестранни инвестиции у нас, а на изпратените пари от българите в чужбина до техните роднини в нашата страна. Този извод може да се направи от анализа на икономичския и финансов експерт Румен Гълъбинов.

Ето какво казва Гълъбинов пред Liberta.bg:

Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. 
Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. 

С парите в брой, привлечените средства от емигрантите вероятно достигат над 1,5 млрд. евро годишно.  Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019 г. Към края на първата половина на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро. 

Преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година. 

С парите от емигрантите техните близки в България покриват текущите си разходи за живот, а част от средствата се влагат и в имоти.мРастежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите изпращат на близките си в България.

Парите, които се изпращат от чужбина, превишават преките чуждестранни инвестиции и са много по-важен компонент за българската икономика. 

Средствата, пращани от тях са основен инструмент, който стимулира потреблението в България.  Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст. 

Паричните преводи на българите от чужбина подпомагат и платежния баланс на България намалявайки разходите за заеми на държавата ни. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.