Най-силният играч на политическата сцена тази година беше застоят. Това коментира в студиото на „Европа сутрин“ по ТВ „Европа“ психиатърът д-р Николай Михайлов в разговор за политическата 2018-та година. По думите му България се намира в ниската си равновесна точка на особен нетворчески покой.

„Освен този застой, в България нищо на става. Властта на г-н Борисов е рутинизирана по един порочен начин. Тя знае какво е вършила през годините, какво може да си позволи и какво трябва да побърза да извърши, докато изтече нейният мандат. Това, което обикновено правят, е да връчат на собствената си клиентела в страната ресурси, основно икономически. Кражба на икономически активи, съдебни репресии срещу неудобни хора през Специализирания съд и никаква стратегическа цел. Никаква идея, която би могла да мобилизира обществени сили за минимум неизбежни реформи. Вместо това има процъфтяване на съсловния и на груповия егоизъм, който протестира на улицата, за да извършва натиск върху едно плашливо и себенеуверено правителство, за да получи отстъпки. Това са секторни бунтове, които не решават никакъв политически въпрос и дори не задават тема.

Думата е стагнация, застой, политическо безвремие, което означава и изчерпаност и предвещава край на епохата „Борисов“, каза д-р Михайлов.

„Това, което се случва, е крепене на властта и шантаж, че ако не са те, ще бъде БСП и евентуално ДПС. Това е в реториката на заплахата. Иначе, БСП и ДПС няма да управляват заедно, защото това е катастрофална коалиционна формула, която единствено е способна да мобилизира публичен бунт. Те знаят това и затова Доган говори за програмно правителство като единствена възможност за участие във властта“, смята анализаторът.

Изказването на бившия вицепремиер Валери Симеонов за „кресливите майки с уж болни деца“ беше истински скандал. То скандализира етиката на политическия занаят.

„Каузите на Валери Симеонов са каузи на конфликта. И понеже в България има интерес, любопитство да се чуе реч, която минава отвъд дежурното политическо лицемерие, мисля, че ще има политическо продължение. Симеонов ще бъде подкрепен и от други хора, които опортюнистично очакват, че ако се наредят до него в някакъв консервативен блок, ще успеят да съберат електорат повече от 4 процента“, прогнозира д-р Михайлов.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.