Министърът на транспорта Николай Събев може да е злоупотребил със служебното положение, показа проверката на „Биволъ“ за личния му автомобил. Преди около месец личният му джип MercedesBenz GLE63AMG е включен по заповед на директора на (известната като ДАИ) Изпълнителна Агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Георги Палагачев в таблицата на автомобилите със специален режим на движение, за каквито има право контролният орган към Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Прессекретарят на транспортния министър Асен Григоров твърди, че ведомството отказва коментар, понеже „всичко е законно“. Оказа се, че министърът се е отказал от специализирания  транспорт със служител по охрана, а според пресаташето на Национална служба по охрана (НСО) въпросният автомобил не е от гаража на службата. Същевременно източниците на „Биволъ“ в МВР твърдят, че става дума както за „незаконосъобразна заповед на ДАИ“, така и за „злоупотреба със служебно положение“. Според друг източник на „Биволъ“ в службите, случаят е не само за подчинения на министъра на транспорта инспекторат на МТС, но и за инспектората на Министерски съвет. Ако някой подаде сигнал, ще проверим, констатира пред „Биволъ“ ръководителката на пресцентъра на правителството Александра Тренкова. 

Всеки минувач, който се разхожда по жълтите павета на ул. Дякон Игнатий, 9, където се намира централата на Министерството на транспорта и съобщенията може да види черния луксозен SUV – Mercedes-Benz GLE63AMG, който все е паркиран пред вратата на ведомството.


Mercedes GLE63AMG на служебния паркинг пред Министерството на транспорта 
(Снимка: Светломир Стоянов)

Това е личният автомобил на най-богатия министър в кабинета на Кирил Петков и член на ПП „Продължаваме промяната“ – Николай Събев, който е основател и собственик на куриерската компания „ЕКОНТ“. Автомобилите втора ръка от този модел със същата спортна комплектация се продават в България на цени между 130 и 289 хил. лв. 

Правната „вратичка“

Частният автомобил на министъра обаче е снабден с ЛЕД-лампите за специализиран режим на движение, за каквито нямат законово право колите на частни лица. Ако лицето се движи с такива лампи незаконно, те следва да бъдат свалени, налага се глоба и може да се стигне до спиране от движение на съответното МПС.

В тази връзка в Република България действа НАРЕДБА № I-141 ОТ 18 СЕПТЕМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА, ПРИ КОИТО СЕ ПОЛЗВА СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ НА ДВИЖЕНИЕ ОТ МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.

Според чл, 2 на Наредбата, „специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция “Национална сигурност”, главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция “Охрана” и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” на Министерството на правосъдието, обозначените автомобили на служба “Военна полиция” към министъра на отбраната, специализирани контролни органи на Агенция “Митници” при упражняване на определените им по Закона за митниците, служителите по горите при упражняване на определените им по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите правомощия и други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи“.

.Впоследствие, в списъка са добавени и автомобилите на някогашната ДАИ – ИААА, каквато е контролен орган към МТС, в чиято сграда и се намира. Изпълнителните директори на ИААА са на пряко подчинение на министъра на транспорта и съобщенията, като се назначават с негов указ.

Според т. 3 от наредбата обаче, министърът на транспорта, както и държавните глави нямат право да злоупотребяват със сигналните лампи, понеже

„специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността“.

Какво казват в МВР, НСО и Министерски съвет

Източниците на „Биволъ“ в МВР информираха „Биволъ“, че автомобилът на министъра на транспорта и съобщенията е включен в т.нар. таблица на МПС-та със специален режим на движение на ИААА към МТС.

Проверката на „Биволъ“ показа, че изпълнителният директор на ИААА през пролетта на 2022 г. е издал заповед  за колите на агенцията със специализиран режим на движение, която съдържа таблица със съответните МПС-та, като в нея е добавен и съответният автомобил на Николай Събев със съответната регистрационна табела:  „СВ 5156 СТ“.

 


Същият автомобил (Снимка: Светломир Стоянов)

Съответно принципалът на директора на ИААА Георги Палагачев е самият министър Николай Събев, в чийто интерес е заповедта му. Това според източниците на Биволъ в МВР и НСО прави „заповедта на ИААА незаконосъобразна“.

В ИААА не отговориха на обажданията ни. Прессекретарят на министъра на транспорта Асен Григоров отказа да обясни на какво основание Николай Събев ползва специален режим на движение.

„Проверил съм, всичко е наред, законно, в рамките на правила и закони, няма да коментираме въпроса“.

„Като имате източници, проверете си информацията“, е отговорът му дали министърът има разрешения от КАТ – МВР за подобни лампи.

„Нямам коментар по въпроса“, отсече Григоров, запитан дали не е злоупотреба със служебното положение от страна на министъра да използва ИААА за издаване на специален режим на движение.

Според източниците ни, случаят трябва да бъде проверен от инспекторатите на транспортното ведомство и от този на Министерски съвет.

„Отказваме коментар по въпроса, защото посоченият автомобил не е от гаража на Национална служба за охрана“, коментира за „Биволъ“ пресаташето на службата Веселин Нинов от името на началника й.

Министър-председателят Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков не отговориха на обажданията ни. Шефът на пресцентъра на МВР Явор Симов отказа официален коментар по казуса.


Ще провери ли колата на  министъра си премиерът Кирил Петков?
(Снимка: БГНЕС)

Ръководителката на Пресцентъра на Министерския съвет Александра Тренкова смята, че Инспекторатът на МС е длъжен да провери, когато постъпи съответният сигнал.

„Ако някой ни подаде сигнал, ще се провери, разбира се – трябва да постъпи сигнал при нас, за да бъде проверен“.

Публикациите в медиите също са „основания за сигнал и за проверка, призна Тренкова:

„Ще прочетем и ще проверим“.

Снимки и видео: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

Снимка Събев: Forbes

Bivol.bg

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.