Мутромафиотската хунта, олицетворена от симеоновския милиционер Гешев, се опитва да замеси Биволъ в скандала #НАПЛийкс Като разследващи журналисти нас ни интересуват единствено овластените и техните подставени лица. За тях сме намерили и сме публикували много повече данни, отколкото има в официалните регистри. Включително данни за офшорки от регистри, до които никой в България няма достъп. Нашата мисия е ясна - да разкриваме корупция, злоупотреби с власт, конфликти на интереси и незаконно обогатяване. Това вбесява засегнатите от разкритията, които с всички сили и средства се опитват да ни смачкат. Няма да успеят, пишат от Бивол на страницата си във Фейсбук.

Повод за този коментар на разследващите журналисти е прессъобщение на прокуратурата, в което се посочва, че в компютъра на Кристиян Бойков е открит файл, озаглавен "Търсене за бивол".

Публикуваме целия текст по казуса, поместен на страницата на държавното обвинение:

"СЪБРАНИТЕ ДО МОМЕНТА ДОКАЗАТЕЛСТВА НЕ РАЗКОЛЕБАВАТ ОБОСНОВАНОТО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ КРИСТИЯН БОЙКОВ Е ИЗВЪРШИЛ КОМПЮТЪРНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, В КОЕТО Е ОБВИНЕН

По повод изявления пред медии на обвиняемия Кристиян Бойков и на негови работодатели,  Пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в гр. София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019г., в 11:50 ч на електронните пощи на БТВ ([email protected]), НОВА ([email protected]  и в. „Капитал“ ([email protected]) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “[email protected]”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.