Популярната българска поетеса Маргарита Петкова зае принципна позиция във връзката с убийството на дете в София

Incindens, entis (лат.) - "който се случва". Непредвидена неприятна случка, произшествие. (Речник на чуждите думи в българския език, изд. Наука и изкуство, 1978, стр. 300).

По смисъла на това тълкувание смъртта на един човек (няма значение възраст, пол, занятие, етнос, социален статус и т. н.), свободно придвижващ се от едно място на друго по обществен регулиран път и умъртвен от електрически ток, без да е извършил непредпазливо или умишлено деяние за съприкосновение, не може да бъде квалифицирана като инцидент. Това е предумишлено убийство.

Този (тези), който е допуснал застрашаващ за човешкия живот прецедент, е априори престъпник. Знаейки за опасността, заложена в деянието, той (те) се съгласява с умисъла за извършителство на убийство.

Убийство - "Насилствено отнемане на човешки живот; умъртвяване." (Български тълковен речник, Наука и изкуство, 1963, стр. 931). Какво в т. нар. нелеп инцидент с умъртвеното момче, за което два дни медиите шумолят, а ние тук се гневим, не е ясно като квалификация на деянието? Предумишлено убийство парекселанс. В НК не е моя работа да търся членове, параграфи и алинеи - има ги. Съответните органи също ги има. Да действат, вместо да замитат под килима, да си прехвърлят топката и да си измиват ръцете. И не защото утре това може да е нечие тяхно дете, опазил Господ, а защото престъпленията се наказват. Редно е да се наказват. Водим се държава, с всички инструментариуми на такава. И няма да проявявам помпозен патос как, вървейки по улиците, всъщност отиваме като стадо на заколение. Въпреки че фактите говорят точно това. В този смисъл оголените неправомерно и необезопасено поставени кабели, от Прокуратурата ли ще ни ги раздават, от Общината ли, или пак сами да си ги носим?

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.