Лидерът на НФСБ и коалиционен партньор в правителството Валери Симеонов обвини двама журналисти от bTV в корупция - директорът на новините Венелин Петков и водещия на сутрешния блок Антон Хекимян. Той посочи, че двамата не са реагирали на признанията на собственика на Efbet Цветомир Найденов по повод престъпните схеми на Васил Божков.

"Защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ (б.ред. - от списъка с корумпирани)? Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали... Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика. Има закон, Наказателен кодекс - всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него пред съответните институции. Не съм го проверил, но е така!", гневно каза Симеонов пред БНТ.

Още по темата: Корумпираните у нас били в... Би Ти Ви, заяви идеологът на Великата китайска стена по българо-турската граница
-----------
"bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата" - това се казва в официална позиция на медията, обявена часове след скандалното изявление на Симеонов.
-----------

Зам.-председателят на парламента, който обаче доста рядко води заседания, също така отправи обвинения и към българите като цяло, че са корумпирани. Но не пропусна да каже, че той не е в общата тиня. "Когато се говори за корупция всеки изключва себе си от това. Аз мога да изключа себе си, защото съм се изграждал по някакъв друг различен начин от това, което е било най-перспективно и печелившо в обществен и бизнес план. Така че, аз съм се изградил сам. Но няма ли битова корупция? Кой предлага на катаджията по 20 лева? Не е ли свикнало българското общество с корупцията на всички нива - и в образованието, и в здравеопазването. Само че никой не ги казва тези работи. Всеки масово го прави, доколкото имам информация. И това не подлежи на укор от медиите и обществото. Тази корупция е прояла българското общество", продължи в същия тон Симеонов.
Той все пак говори и за корупцията по високите етажи на властта. "Стига сме си измисляли, че България трябва да бъде някаква държава, която да бъде имунизирана от всякакви форми на корупция и зависимости. България е държава като всяка друга държава. Корупция има както по висшите политически среди, има и сред съдебните среди. Тези явления трябва да бъдат ограничавани, санкционирани. А не да се вкопчваме и оплюваме всичко, виждате ли - хванали един корумпиран съдия и цялата съдебна система е корумпирана. Много хора мислят така, но аз например съм печелил дела, които традиционно са били отсвирвани от съдиите. Има си честни хора навсякъде... Прокуратурата задължително трябва да изиска информация от американското посолство на какво основание е отправило упрек за корупция (б.ред. - за съдия Андон Миталов). Нека видим каква е тази корупция - една ли са, две ли са, десет ли са. Имаме интерес да покажем на българското общество, че сме безкомпромисни, че в България не се толерира престъпността и корупцията. Няма защо да чакаме Херо Мустафа кой заек ще изкара от цилиндъра като фокусник", каза Валери Симеонов.

Той не пропусна и любимата си тема напоследък - лотарийните игри и Васил Божков. "Моят законопроект бе един от малкото законопроекти в Народното събрание, който мина без нито едно изказване. Което означава, че и управляващите, и опозицията са убедени, че е време за един такъв закон. Политиците и обществото ясно осъзнаха, че хазартът е една проказа с мащабите на пандемия, която нанася много тежки поражения върху българското общество заради изключително разкрепостения и свободен режим за упражняване на хазарт в различни посоки и от най-различни оператори, без да се държи сметка за душевното здраве. А то от своя страна довежда до тежки зависимости. Хазартната зависимост може да бъде сравнена със зависимостта от наркотиците. Която остава за цял живот и някой път коства човешки живот. Да не говорим за загубени имущества, разбити семейства", каза Симеонов.

Той подчерта, че за успеха на неговия законопроект е помогнал и "вътрешнофирмения скандал между оператора на най-големите лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници от семейство Найденови". "Тогава бяха изнесени данни за невнасяне на данъци в размер към онзи момент на 210-260 млн. лв. за периода от началото на тези частни лотарийни игри. А напоследък Агенция за държавна финансова инспекция и данните на финансовото министерство говорят за 3-4 пъти по-голям размер на насенени щети върху държавния бюджет. Това даде и тласък, и основание да внеса този законопроект. И самата ситуация помогна много", допълни Симеонов. И изтъкна защо чак сега е внесен законопроектът: "Не познавам г-н Найденов, но за мен бе подходящ момент. Година и половина-две чаках този момент. Бяха два поредни избора, след това коледни и новогодишни празници... Виждате, че законопроекта, който внесох, е доста краен, доста по-категоричен. Той тотално забранява лотарийните игри да бъдат извършвани от частни оператори."

Лидерът на Патриотичния фронт обаче изрично изключи възможността някой от висшите политици да са имали финансови зависимости от Васил Божков. Но пък посочи, че е имало масов страх от хазартния бос. "Хората, които са упражнявали контрол преди това са били зависими и това го повтарям от самото начало. Това е конкретно Комисията по хазарта. Все още няма заключения, но моето лично убеждение е, че там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости. И още първите разходи на служители и председателя на комисията, поне по данни, които бяха изнесени от медиите, говорят точно за такава зависимост. Спомена се една огромна цифра от 10 000 лв. на ден, която била взета. Ама дали била взета или не била взета... От този не била, от госпожата не била взета... Тепърва ще се установи. Но явно става въпрос за мащабна корупционна сделка, която е довела до ощетяването на държавния бюджет", каза Валери Симеонов.

"Не мисля, че трябва да се стига по-далеч (б.ред. - от Комисията по хазарта). Фактите показват, че няма такава зависимост, която се внушава в духа на конспиративните теории, които съпътстват всяко политическо събитие в България. България е много клюкарска държава, предполагам сте наясно. Зад всяко нещо се търсят втори, трети пласт, някакви организирани схеми... Ако е имало завимост от министъра на финансите и министър-председателя, то не виждам защо Васил Божков не би го казал това в обширните интервюта, които даваше. Той намекна за това, но нямаше никакви факти - все пак неговият бизнес, а до голяма степен и остатъкът от живота му беше застрашен. Но на него му бе даден комфорта от Обединени арабски емирства от сутрин до вечер да се излива по телевизиите. Разбира се, прокуратурата ще си свърши работата, но ние тук водим един общ разговор. И в духа на този разговор се опитвам да отговоря защо няма такива зависимости. Защото видях една смелост и категоричност на действията от страна на управлението на държавата, което бе една приятна изненада. Буквално за една седмица законът беше прокаран и мерките бяха взети спрямо Васил Божков. Известен упрек мога да отправя към прокуратурата, имаше известно забавяне от нейна страна. Тя можеше по-рано да се сезира и да възпрепятства излитането на Божков от България. Човек, притиснат до стената, не се съобразява с никой. Вижте братя Найденови, когато са били заплашени с убийство, те изкараха всички данни веднага. Даже са обикаляли по ваши колеги от други телевизии и са молели за тяхното съдействие, но са получили тяхното многозначително мълчание (б.ред. - тук Симеонов отново вкарва обвиненията си към Венелин Петков и Антон Хекимян)".

"Мисля, че е ясно, че не защитавам нито Борисов, нито Горанов, нито Красен Кралев. Обяснявам защо е нямало чадър, покровителство отгоре. По-скоро друго е имало - страх. У всички. От Божков. В София има градски легенди и мълви колко човека са убити, застреляни, лишени от живот, тежко травмирани. Страх от друга форма на въздействие... И това, комбинирано със сериозни подкупи, рушвети дава този резултат, на който сме били свидетели от 2013-та година, това са вече 7 години. Естествено, че политиците са се страхували, те са хора. При тази динамична политическа среда, при която днес си министър - утре си в затвора, днес си министър - утре си на улицата, как е защитен този министър?! Има ли механизми в държавата, с които да бъде предпазен един финансов министър, на който му бъде поискана и получена оставката и той отиде на улицата?! Той няма ли право да се страхува?! Той няма ли семейство, няма ли деца?! Знаете какво стана в Малта с една журналистка, какво стана в Чехия (б.ред. - тук вероятно Симеонов има предвид убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк). Тези, които дават съвети - говоря за Щатите - и при тях има корупция, и при тях има задкулисни субекти, които застрашават живота на редица политици. И тук политиците не са по-различни от хората. Не са ангели небесни, които да бъдат предпазени", продължи с тирадата си Валери Симеонов.

След това той дръпна и друга своя любима струна - за еколозите. Тях вплете покрай внесения от него законопроект за ВЕЦ-овете. "Не съм се захванал след хазарта с ВЕЦ-овете, а просто съм внесъл съответния законопроект, с който да поправя и коригирам едно безумие, което е допуснато в предишните два законопроекта. Това безумие е следното - 43 ВЕЦ в България, от общо 160 някъде, са изградени, работили са и сега те трябва да спрат своята дейност. Какъв е този ненормален мозък, който да го иска това нещо?! Някакъв си риболовен клуб ще налага какво ще става с обекти с над 100 милиона евро инвестиции! Когато са изградени и са пуснати в употреба, тези малки водни централи са отговаряли на абсолютно всички изисквания. Те са получили съответните разрешения от Министерството на околната среда и водите. Единственият грях им е, че им е изтекло разрешителното. И сега една група зелени рекетьори, да не кажа някаква по-силна дума, се опитват да накарат държавата да им забрани работа и тези централи да бъдат разрушени", започна пламенно Валери Симеонов. След което превключи на още по-високи обороти: "Те (б.ред. - еколозите) казват, че сме унищожили Пирин, че сме унищожили Странджа. Те всъщност спекулират с чистите чувства и неособена осведоменост на младите хора, за да ги изкарат на улиците, на жълтите павета на София. Не само зелените, но и МОСВ (б.ред. - Министерството на околната среда и водите) има отрицателно становище по този законопроект. Но това не е най-висшата инстанция, свързана с екологията... Има една история още от началото на две хилядните години (б.ред - след 2000 г.) на създаване на екологичното законодателство, когато т.нар. зелени организации, интересуващи се единствено от своите материални изгоди са инфилтрирали хора в министерството на екологията. Те и сега са там, и много често бойкотират нормалното развитие на държавата, колкото и силно да звучи. България е държавата в ЕС с най-голям процент защитени зони. Над 1/3 защитени зони. Защо? Да не би в България да е най-дивната и дива природа? Не е така. Средният процент в ЕС се върти около 12-13%, а в България е почти три пъти повече. България е държавата с измислени животни, измислени растения, със сарматски степи (б.ред. - явно Симеонов има предвид Понто-сарматските степи край Каварна), които спират точно до границата с Румъния. Не знам как става тази магия, да ми кажете. България има степен пор, който е защитен с редица мерки, сума ти милиони за изхарчени за него. Би следвало някой да го е виждал този степен пор на какво прилича. В България даже се оказа, че има рисове. В Странджа има рисове, може ли да си представите... А последният е убит някъде 1953 г. Ако четем докладите на еколозите, от високите блокове на Бургас скачат рисове и нападат хората... И от тези глупости се вадят пари", завърши Симеонов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.