С парите на данъкоплатците подчинените на Боил Банов си организират луксозни екскурзии по света, в това число и до Венеция, което е повече от скандално, посочват в писмо до Liberta.bg ot Сдружение „Зограф". Те настояват Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ да провери на какво основание в МК са си определили подобно внушително "перо" като разход за самолетни билети и дали министерските чиновници не са в нарушение на действащата Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

Ако си направите труда да надникнете в портала на Агенцията по обществени поръчки (АОП), вероятно ще изпитате лек шок, като видите как културното ведомство е организирало, обявило и провело обществена поръчка за избор на изпълнител за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина и съпътстващи дейности за нуждите на Mинистерството на културата /МК/, алармират от сдружение „Зограф". Решението за откриване на процедурата с възложител МК е с № Р-1 от 07.01.2019 г., като тя приключва благополучно на 21.05.2019 г. – датата на сключване на договора с фирмата изпълнител. Общата стойност на обществената поръчка (без да се включва ДДС!), е 650 000 лева, а като се начисли и дължимото ДДС, сумата за самолетните билети за чиновниците от министерството на Боил Банов набъбва до стряскащите 780 000 лева, отбелязват от гражданското сдружение.

Въпросната главозамайваща сума за покупката на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина за нуждите на Mинистерство на културата буди най-малкото недоумение, а причината е, че „видимите" резултати от международната културна политика, провеждана от екипа на министър Банов, са повече от скромни, изтъкват от сдружение „Зограф". Инициативите, активността и „постиженията" на чиновниците от „Стамболийски"№17 на полето на международното културно сътрудничество през последните месеци се изчерпват кажи-речи всъщност само с една отменена изложба на български православни икони в Лувъра, както и с една приятна екскурзия за сметка на данъкоплатците до Венеция на обща стойност няколко десетки хиляди лева. Както стана ясно, за откриването на българската арт инсталация на 58-ото Венецианско биенале за изкуство се бяха командировали служебно голяма делегация чиновници от културното ни ведомство, което е крещящ пример за скандално разхищение на публични средства, припомнят от „Зограф". В групата на чиновниците „екскурзианти" от Министерство на културата бяха включени и пиарите на министър Банов – Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с невиждано скъпи самолетни билети и да нощуват в най-елитни хотели, но за сметка на това не изпратиха нито една информация до българските медии за откриването на 58-ото Венецианско биенале и за българското участие в него, посочват от гражданското сдружение.

Ако държавните служители в културното ни ведомство бяха по-пестеливи и скромни при пътуванията си в чужбина и ползваха по-често услугите на нискотарифни авиокомпании, със спестените средства от "перото" за самолетни билети биха могли да се финансират и подкрепят далеч по-смислени и полезни каузи, убедени са в сдружение „Зограф". Така например сумата от780 хиляди лв. е предостатъчна за организирането на поне две поредни издания на Варненския международен балетен конкурс - най-старият и най-престижeн балетен конкурс в света. С тези средства спокойно могат да се насрочат и проведат цели 7 или дори 8 на брой конкурсни сесии за издателски проекти - „Помощ за книгата", или пък да се организират на високо професионално ниво поне няколко престижни театрални фестивала в страната, категорични са в сдружение „Зограф". Разбира се, с въпросните 780 хил.лв. можеше да се подкрепят и нискобюджетни филмови дебюти на млади творци, което е много по-добър и разумен вариант от това тези средства да бъдат изхарчени и пропиляни за служебни пътувания по света на администрацията на Министерство на културата. В тази връзка от гражданското сдружение ще настояват Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ да провери на какво основание в МК са си определили подобно внушително "перо" като разход за самолетни билети и дали министерските чиновници не са в нарушение на действащата Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.