Руснаци - световни и олимпийски шампиони, национални артисти на Руската федерация, както и обикновени граждани - се обърнаха към "Либерта" за съдействие. От 13 март 2020 г. те не могат да влязат в България, където са собственици на недвижимо имущество и за него дължат данъци към българските общини и държавата.

Визовите центрове на Република България в Русия не работят, изреваха и туроператори пред нашата медия.

ДО
Президента на Република България
г-н Румен Радев
ДО
Министър-председателя на Република България
г-н Бойко Борисов
ДО
Министъра на външните работи на Република България 
г-жа Екатерина Захариева
ДО
Министъра на здравеопазването
г-н Костадин Ангелов
ДО
Министъра на туризма
г-жа Марияна Николова
ДО
Министъра на финансите
г-н Кирил Ананиев
ДО
Кмета на община Поморие
г-н Иван Алексиев

Уважаеми дами и господа,

Поради здравните ограничителни Covid-19 мерки, един от най-засегнатите икономически сектори в България е туристическият - хотели, ресторанти, барове и дискотеки, заведения, туристически агенции и прочее, като ролята на държавата и Общините в случая е по максимален начин да улеснява и подпомага засегнатите бизнеси и граждани, а не допълнително да ги затормозява. Отделно от това, в условия на световна здравна и икономическа криза, всякакви финансови постъпления към българските държава, Общини, физически и юридически лица трябва да бъдат посрещани с отворени врати и приемани, когато отговарят и не противоречат на законоустановения нормативен ред в Република България и ЕС.

В тази връзка Ви уведомявам, че:

почти една година, считано от 13.03.2020 г., в Република България не са допускани граждани на Русия с Виза C (каквато вече не се издава за България!), а само граждани на Русия с Виза D. Гражданите на Руската федерация с Виза C притежават недвижимо имущество (апартамент/къща) в Република България, до което достъпът им е ограничен. Освен това те дължат данъци за своите имоти в България, които не могат да обезпечат в срок (а искат!) към нашата държава и Общини, поради гореспоменатите ограничения, за което са давани за принудително събиране на частни съдебни изпълнители. 
Всичко това се случва следствие на Заповед на Министъра на здравеопазването, уреждаща противоепидемичните условия/мерки при Covid-19.
Кумулативно с това, забраната ощетява както държавния фиск и общинските бюджети, така и туристическия бранш в България, съответно семейните бюджети на всички български граждани по веригата - хоризонтална и вертикална. 

България е евроатлантическа държава - член на ЕС и НАТО - но на първо място трябва да отстоява националния суверенитет и интересите на българските граждани, като взима пример от добрите европейски практики и ги следва. В други държави на ЕС (Гърция, Испания и др.), където противоепидемичните мерки са изключително по-строги от тези в България, чуждестранните граждани с имоти в страните им са допускани до собствеността им след отрицателен PCR тест или са поставяни под карантина в държавата приемник. Крайно наложително е българските власти и в частност Министърът на здравеопазването да преразгледат заповедите си по конкретния казус, за да улеснят чуждестранните граждани с недвижимо имущество в България, като по този начин индиректно подмопогнат и българския бизнес, който е изключително пострадал, поради настъпилата Covid-19 пандемия. 

С уважение,

Стоян Тончев

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.