Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) представи днес данните за дейността си през миналата година и разкри дребните схеми в България, които се прилагат за източване на средства от еврофондовете по направелние "Земеделие". От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение (вероятно става въпрос за Миню Стайков - бел. р.), а по девет случая не са били взети мерки досега (покриват се от българските власти - бел.р), което доказва, че прокуратурата действа избирателно или по пръчка.

За нашата страна се посочва, че са били извършени четири проверки и са били издадени две препоръки. Установено е, че в България земеделски дружества, получавали в миналото средства от ЕС и достигнали границата на възможното финансиране, са опитали с измама да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на привидно независими нови фирми.

Посочените дружества, достигнали границата на възможностите за получаването на земеделски помощи от ЕС, са се разширявали с "независими" фирми (неползвали дотогава европейско финансиране), за да поискат още средства. "Независимите" фирми са били основавани или нарочно за целта, или са съществували от по-рано, но са били преструктурирани така, че да не бъде ясна връзката им с дотогавашните получатели на средства от ЕС.

Често адресът по регистрация на старите получатели на средства и "независимите" фирми е бил един и същ, установила проверката. 

От ОЛАФ уточняват, че общото финансово отражение от тези случаи се равнява на 10 милиолиона евро.

ОЛАФ е разследеващ орган към ЕК и е гласно и негласно подчинен на председателя на Комисията Юнкер, известен с пиянските си изцепки и съмненията за мащабни корупционни практики.

Корупцията започва там, откъдето тръгват парите за България - Европейската комисия, което обяснява липсата на качествени разследвания и резултати в борбата с нея у нас (и в други европейски държави). Това в голяма степен налага и създаването на Европейска прокуратура, която през 2020 година ще бъде оглавена от доказалата се в борбата с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши.
Не случайно в различни среди по високите европейски етажи се коментира, че България е изградила своя ОПГ от чиновници в ОЛАФ, която прикрива престъпленията с еврофондовете в София и по веригата надолу.

От 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности, без непременно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 препоръки. Тези случаи са били свързани със средства от "традиционните" източници за бюджета. При структурните, инвестиционните и земеделските фондове са били проверени 1072 случая, по които са били издадени 27 препоръки.

От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение, а по девет случая не са били взети мерки досега. През миналата година ОЛАФ е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници, се отбелязва в документа.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.