"Време е властта да влезе в нормалната си роля - да подпомогне тези, които страдат от непредвидими обстоятелства, за които не носят никаква вина. В целия ЕС управлението - и на национално, и на съюзно ниво, активно обсъжда мерки за подпомагане на семействата и икономиката. Само у нас тази тема не присъства в брифингите на правителството."

Това посъветва евродепутатът Радан Ето какво още казва той:

Правителството и Народното събрание трябва да реагират преди всичко на социално-икономическите последици от COVID-19 (Коронавирус) пандемията. Да подпомогнат семействата и малките бизнеси, които понасят цялата тежест на неизбежните предпазни мерки.

Разпространението на вируса, мерките за карантина, ограничаването на публичните дейности и т.н. са строго експертна дейност. Безсмислено и вредно е тя да бъде предмет на политически дебат. В това отношение всички, които не сме вирусолози и епидемиолози, би било добре да се доверим на експертите и кризисните щабове, на действията на властите - у нас и в ЕС.

Ролята на управляващите обаче далеч надхвърля непосредствените медицински мерки. Административните ограничения и естествените последици от страха на хората вече имат тежки социални и икономически ефекти. Те обаче тепърва ще се задълбочават. Цели браншове на бизнеса, особено в културата, транспорта, търговията, ресторантьорството, туризма, са в колапс. Тепърва предстоят по-трудни периоди.

Десетки хиляди скоро ще бъдат под карантина, а стотици хиляди трябва да отсъстват от работа, за да се грижат за децата си, които отсъстват от училище. Искам да подчертая, че обичайният "модел" на грижа за децата - от възрастните ни родители - може да се окаже много опасен и не е добро решение...

В тази ситуация, управляващите трябва да предложат спешни и адекватни социални и финансови мерки за защита на семействата и малките бизнеси:

- платени отпуски за родители

- компенсации при карантина

- данъчно-осигурителни "ваканции" и облекчения

- модели на дистанционна работа и гъвкаво работно време в публичния и частния сектор

- пряка държавна помощ за отрасли пред фалит.

Недопустимо е цялата тежест на предстоящите трудни времена да бъде понесена от семействата и малкия бизнес (както стана през кризата 2008/9г.). Несправедливо и нереалистично е да се очаква, че НОИ и работодателите имат възможност да компенсират загубите на работниците.

Време е властта да влезе в нормалната си роля - да подпомогне тези, които страдат от непредвидими обстоятелства, за които не носят никаква вина. В целия ЕС управлението - и на национално, и на съюзно ниво, активно обсъжда мерки за подпомагане на семействата и икономиката. Само у нас тази тема не присъства в брифингите на правителството.

Време е и да осъзнаем колко опасна е практиката на безразборно популистко харчене на излишъци "по Нова година". Днес правителството ни - ако беше гледало внимателно какво се случва в Китай през декември - можеше да има ресурс незабавно да посрещне загубите на семействата, бизнеса и цялата икономика. Сега това ще е по-трудно и най-вероятно ще изисква актуализация на бюджета, която е добре да се подготви навреме.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.