Някои още не могат да осъзнаят, че животът се промени и то не от излишна паника

Без съмнение много хора ще останат без почивка това лято, още сега и без работа, а някои по-нататък и без жилища, защото у нас няма да наложат мораториум върху жилищните кредити като в Италия. У нас политиците са обслужващи банките.

Може да се предвидят още неща, но най-важното в момента е, че правителството не осигурява средства за защита на лекарите и това ще доведе до по-тежки последствия, отколкото можем да си представим. Имало 700 и не знам колко си легла със системи за обдишване (те се за всякакви болни, не само за заразените с Ковид 19). Имало повече болнични легла на човек, отколкото средното за ЕС. Само че като няма сестри и лекари, които да обгрижват болните, леглата какво ще помогнат?

Сестрите у нас са предимно в пенсионна възраст, от най-застрашените групи. И сега са им спрени отпуските, карат ги да се грижат за остро заразни само с една престилка, ръкавици и маска, която всъщност пази пациента. За 700-800 лв. заплата. Продължава да няма защитни облекла като скафандрите, които виждаме в репортажи от Китай и Италия.

Второто най-важно е лекомислието на една част от нашенци, които са си заровили главата в пясъка и мислят, че няма нищо страшно. И все се намира някой лекар, като онзи, който обяснява, че пиенето и пушенето е полезно, съответно и коронавирусът не е страшен.

Тези ще продължат да си ходят по заведения, да си хейтят във Фейсбук и да обясняват, че са умрели (засега) само 5000 души, че от ухапване на комари умират повече и т. н. Каква е тая истерия, дето ни разваля кефа... Но тези хора са опасни. Защото могат да заразят майка си, баща си, колегата си, който пък да предаде заразата на друг възрастен и да го убие. И т. н.

Така че, непукистите, които смятат, че няма нищо страшно, излишна паника било, нека бъдат така добри да се съобразят с останалите, които се държат отговорно.

Тук не можем да спрем вируса като в Китай с насилствени мерки, а само с отговорност.
И да се надяваме лятото да помогне, макар че има болни и из Южното полукълбо, където е лято.

Иван Бакалов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.