Ситуацията на българската политическа сцена в момента е такава, че трудно може да се постигне споразумение. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в предаването "Сутрешен брифинг", предаде БГНЕС. Според него РСМ трябва да се раздели с илюзиите за влизане в ЕС в „обозримо бъдеще“.

„Шансовете стават все по-малки. Не мога да кажа, че са приключили. Не мога да кажа - граждани, от утре отиваме към съвсем различна стратегическа перспектива, защото не виждам друга по-добра - но трябва да преразгледаме тези очаквания, които бяха нереално високи през последните година-две“, каза президентът.

По думите му РСМ може да отиде на предсрочни избори и утре, но „какво ще стане с кризите, пред които сме изправени?“. Той добави, че се съмнява, че предсрочните избори ще деблокират европейската интеграция или промените в цените на енергията и храните. Президентът не вижда как кризите могат да се разрешат с нова политическа структура.

По отношение на „Отворени Балкани“ Пендаровски каза, че има резерви към тази инициатива от 2019 г. и че тя не трябва да бъде алтернатива за ЕС.

„Засега нямам проблем с тази инициатива, защото не виждам да се декларира като същинска алтернатива на европейската интеграция... „Отворени Балкани“, и това е позицията на ЕС, трябва да е само част от Берлинският процес за региона. Засега позицията на ЕК е, че всичките шест държави от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС и всичките шест са част от Берлинския процес, докато в „Отворени Балкани“ са само три“, каза Пендаровски. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.