Коя е Анна Цолова?

Анна Цолова е българска журналистка, телевизионна водеща. Родена е на 17 април 1975 г. в Плевен. Завършва в Софийския университет "Св. Климент Охридски" специалността „Българска филология“. Започва журналистическата си кариера като репортер в „Канал 3“, а след това преминава в „bTV новините“.
Работи като водещ на сутрешния блок на телевизия „bTV“ първоначално в екип с Николай Бареков. След като Бареков напуска bTV през ноември 2009 г., Анна Цолова води блока дълго време сама или с някой от репортерите на „bTV новините“. За кратко време ѝ партнира Димитър Павлов, който е избран за водещ на предаването от зрителите, но той поема по нов път като водещ на предаването „Комисията Павлов“. От юни 2010 г. тя си партнира с Виктор Николаев. От началото на септември 2013 г. Анна Цолова и Виктор Николаев стават част от сутрешния блок на NOVA. На 8 септември 2017 г. NOVA съобщава, че Ани Цолова няма да води сутрешния блок и се подготвя за ново предаване в ефира на телевизията, пише в биографията на журналистката, поместена в Уикипедия.

Преди повече от година от NOVA излъгаха зрителите си, че Анна Цолова няма да бъде водещ в сутрешния блок на телевизията, защото се подготвя за ново авторско предаване. Случайно или не, тя бе свалена от екран след като в студиото на предаването, в което тя беше водеща, гостува депутатът от ДПС Йордан Цонев. Тогава той й изпрати задочни поздрави от депутата на ДПС Делян Пеевски чрез нейния екранен партньор Виктор Николаев. След това "столчето" на Анна Цолова "изстина". Междувременно срещу нея бе задействана държавната репресивна машина в лицето на НАП, която щателно проверява и до днес имотното й състояние. Но пък органите на приходната агенция все още не могат да обяснят как Цветан Цветанов се е сдобил с 6 апартамента и как за едно денонощие от собственик на "Опел" Делян Пеевски се е превърнал в мултимилионер, медиен магнат и цигарен бос.

За критично мислищите българи беше повече от ясно, че Анна Цолова никога повече няма да се завърне на екран, още по-малко в ефира на NOVA, която си позволи да цензурира и изтрие от VBOX7 карикатурите на Чавдар Нанков. 

От ефира на комерсиалната медия тази година бе изритан и Милен Цветков. Така NOVA се превърна в единствената телевизия в света, с претенции за "numero uno" в България, в която няма нито едно публицистично предаване, като изключим сутрешния блок "Здравей, България", където все още може да се чуе, макар и рядко, другата гледна точка.

Анна Цолова днес проговори, след повече от година, но не от екрана на NOVA, а от профила си във Фейсбук. 
Ето какво написа тя там:

Здравейте! Пиша това от уважение към многото хора, които през последната година ми казаха „Липсваш на екрана!“. Благодаря!

Миналото лято Нова тв ми предложи да започна подготовката на ново предаване извън новините и актуалната журналистика. Защо предаването не е в ефир? И аз самата не получих отговор на този въпрос. Мога само да кажа, че последните телевизионни проучвания показваха високо зрителско одобрение към мен и работата ми. Работих усилено по проекта, но след време ми стана ясно, че предаване няма да има и през февруари, по мое желание, прекратих трудовия си договор с Нова.
Защо не съм в сутрешния блок? От доста време обмислях да се разделя с активната журналистика и публицистика. Но не аз избрах момента, кога да се случи това. Не съм от хората, за които оставането на екран е на всяка цена. Доказах това (и на себе си) и през лятото на 2013 г. и през лятото на 2017 – та година.
Не позволих това, което не мога да променя, да промени мен. Не съм безгрешна. Не съм и герой. Просто смятам, че журналистът трябва да слугува единствено на истината и фактите. 
А дали днес е лесно да си честен в професията? Не, не е. 
Защо мълчах? Защото вярвам, че журналистът трябва да говори повече с работата си и по – малко за нея, и за себе си. Това и правих. 
В моя професионален път дойде времето да предам нататък и да направя промяната, от която се нуждая от дълго време. Промяна, в която вярвам безусловно. 

И понеже стана много патетично...
Къде е Ани? :) Ето къде и как продължавам да говоря!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.