САЩ подкрепи антиправителствените протести в България, след тях се включиха Френското посолство и Европейската комисия

Над 200 000 хиляди протестират в България, искайки оставките на правителството на дългогодишния министър-председател Бойко Борисов от управляващата партия ГЕРБ и новоназначения от Висшия съдебен съвет след серия публични скандали главен прокурор Иван Гешев.

Протестни действия се провеждат всеки ден в столицата София и в още 27 населени места - всички областни и по-малки градове на балканската държава, член на ЕС и НАТО.

За 16 юли е планирано провеждането на мощна демонстрация в столицата София.

Антиправителствените протести в България обединиха хора от всички възрастови групи, прослойки, съсловия и партийни хоризонти, които искат да сложат край на корупцията и мизерния начин на живот в страната си с налагането на ред, демокрация, свобода на словото, върховенство на закона. Те са осъществими единствено след смяна на властта и борба с "Дълбоката държава" в страната, известна като "Модела "КОЙ", който е превзел съдебната и изпълнителната власти и източва републиканските и европейски средства чрез обръчи от кухи фирми на олигарси, като по този начин обрича българския народ на глад и подтиква гражданите към миграция. 

На петия ден от демонстрациите, с възгласи "Мафия!", "Мутри, вън!", "Борисов - позор! Оставка и затвор!", "Гешев - позор! Оставка", САЩ подкрепи гражданските протести в България, чиято основна цел е оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Изявление на Посолството на САЩ в България:

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона."

 

Последва мигновена реакция от международната преса, като авторитетният POLITICO за втори път остро разкритикува в своя статия лидерите на ЕС и ги описа като "глухи и слепи" за гранд корупцията, беззаконието, липсата на демокрация, предизвикали гражданските протести в България. Късно снощи изданието излезе със заглавието: "САЩ подкрепят протестиращите в България, докато лидерите на ЕС държат мама", визирайки с "мама" канцлера на Германия Ангела Меркел. В текста цитират изявлението на Американското посолство в България и коментират:

"Посолството на САЩ в София в понеделник подкрепи антикорупционните протести за оставката на премиера Бойко Борисов. България преживява най-големите си антиправителствени протести от седем години на фонана  нарастваща корупционна криза , която разкри как олигарсите упражняват контрол върху ключови части от държавата, като съдебната система и службите за сигурност Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев.
Борисов е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, а европейските лидери избягват всякакви критики през изминалите дни, въпреки ескалиращия скандал.
Отношенията на САЩ с България са деликатни. Двете страни са съюзници в НАТО и Америка проведе съвместни учения с български военни, но Вашингтон също има опасения относно дълбоките исторически връзки на страната с Москва и обслужването на руските енергийни интересе и газови доставки.
Докато в изявлението на американското посолство не се споменават конкретно исканията на протестиращите - Борисов и Гешев да подадат оставка, това не оставя никакво съмнение къде лежат симпатиите на САЩ", пише POLITICO.

Не закъсня и позицията на Европейската комисия:

„Винаги ясно сме казвали, че протестите и мирните демонстрации са основно право във всички европейски страни. Ние подкрепяме правото на мирен протест. Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап“.  Това каза говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд в отговор на въпрос за позицията на Съединените щати за протестите в България. Същевременно завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер уточни, че ЕС има собствена позиция и не е задължително да реагира на чужди позиции.

С подкрепа за протестите излезе и Френското посолство.

След позицията на САЩ, по покана на премиера на България Бойко Борисов в Министерски съвет се проведе среща между него и американския посланик в София Херо Мустафа. Отсъстваха официални изявления.

Срещата продължи 30 минути, а посланик Мустафа избегна пряк контакт с медиите.

 Херо Мустафа е отгворила в електронно съобщение на питания на "Свободна Европа" - дали позицията на САЩ означава подкрепа за двете основни искания на протестиращите (оставка на Гешев и Борисов - бел. м.) - в кристално дипломатически дух. Заявила е, че не е в правомощията й на посланик да иска оставката на което и да е длъжностно лице, но с Борисов са обсъдили протестите в България и присъединяването на страната ни в ERM-II ( "чакалнята" на еврозоната, която не гарантира влизането в нея, нито дали изобщо ще има дивиденти за България от това - бел. м.).

Извън оскъдната публична информация след спешната среща на Херо Мустафа по искане на премиера Бойко Борисов, има и друга "сюжетна" линия. В разговорите между посланика на САЩ и министър-председателя по повод мащабните антиправителствени протести в София и още 27 града на държавата е засегнато и друго обстоятелство, което е преминало в дипломатическия тон на съветите към балканския лидер. Дори завоалирано, посланик Мустафа е изразила мнение, че при нарастване на броя на протестиращите граждани, нормалният и очакван ход от страна на всеки един премиер в парламентарна република е да депозира своята оставка.

Какво следва от тук нататък

Оставката на правителството на Бойко Борисов предстои да бъде депозирана, защото енергията на протестите няма да приключи преди нея. Подаденият мандат за сформиране на правителство от президента Радев трябва да бъде върнат от приемащата по конституция парламентарна група, за да състави служебен кабинет и насрочи дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Сформирането на ново правителство в рамките на тази легислатура ще бъде изтълкувано като пряка, непосредствена подигравка с вложената гражданска енергия на българите и ще предизвика нови и още по-мощни протести за неговата оставка.

Предполага се, че президентът Румен Радев е вече готов с номинациите си за премиер и министри, както и с първите най-важни и спешни мерки и задачи, които трябва да бъдат моментално изпълнени, за да отговорят на очакванията на избирателите. Това са действия, свързани с разкрития за гранд корупцията в изпълнителната власт и общините, както и такива за висши магистрати, превишаващи правомощията си, замесени в корупционни и рекетьорски скандали, както и изобличени в сделки с обвиняеми лица и групи. На второ място, но не по-важност, е организирането на машинно гласуване, за да бъде донякъде пресечена изборната търговия и манипулации, които опорочават и изкривяват реалния вот на гласоподавателите и с които години наред властта се узурпура и мафията в нея се възпроизвежда.

Позициите на САЩ и ЕК,  изхождайки от орбитата на членството на България в НАТО и ЕС, нееднозначно подсказват, че доверието към управляващите в държавата е изчерпано и това поставя България в позицията на непълноценен съюзник, след като ръководните представители на изпълнителната и съдебната власт нямат подкрепата на собствения си народ.

Въпреки евроатлантическите ценности, които привидно подкрепя и към които се предполага, че принадлежи властта у нас, за американците изкристализира все по-силното руско влияние в управляващата коалиция и обслужването на чужди интереси извън Алианса. В дипломатическите среди не е останало незабелязано преобладаващото влияние на проруската етническа партия ДПС в третото правителство на Борисов, както и неговите зависимости от нейните преставители - Ахмед Доган и Делян Пеевски. Колкото и привидно да демонстрира независимост и неутралитет, както и проамерикански афинитет, фигурата на главния прокурор Иван Гешев отново попада в проруския спектър на влияние поради ред показатели, сред които е и знаковото дело за фалирането на банка КТБ с помощта на държавното обвинение. По този казус "заслонът" на Делян Пеевски, при наблюдаващия прокурор Иван Гешев, влиза в сянката на невидимите в папките по делото, но още по-интересни и показателни са настоящите действия на бившия главен прокурор на Република България Сотир Цацаров.

В мандата на Сотир Цацаров, чийто заместник бе настоящият главен прокурор Иван Гешев, Българската прокуратура подписа споразумение за сътрудничество, обучение, обмяна на опит и борба с корупцията с Руската прокуратура, оглавявана от скандалния Юрий Чайка, като в този период български прокурори се обучаваха апокрифно в Русия

Към момента бившият главен прокурор на България Сотир Цацров оглавява Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а преди дни, след дълго затишие влезе отново в медийното пространство, но не по негово желание. Повод за това е отменен запор на 1 милиард евро на бившият банкер, мажоритарен собственик на фалираната с институционална помощ Кооперативна търговска банка (КТБ). Този факт става известен не от прессъобщение от председателставаната от Сотир Цацаров КПКОНПИ, а от интервю на Цветан Василев.

Оказва се, че  КПКОНПИ е играла ролята на "охранител" на кражбата на най-големия актив на КТБ - "Виваком". На практика реализирането на този запор отблъсква купувачи на акциите, с което търгът изначално умишлено се опорочава при лиспа на конкуренция, за да се сведе тя до едно определено лице, което да придобие акциите. Това в случая е печално известният Спас Русев, зад когото се смята, че стоят интересите на Делен Пеевски, братя Велчеви и руската банка ВТБ. С този ход по запора на практика се осъществява придобиване на акции на "Виваком" на подпазарна цена и се ощетяват финансово кредиторите и акционерите на КТБ. Допуска се, че с този маньовър активът "Виваком" отива в руски ръце, като "ресто" за проваления руски проект "Южен поток" и откраднатите пари по него от българска страна в правителството на ДПС, чийто главен фунционер е именно бизнесменът-олигарх Делян Пеевски.

 "Виваком" я купи Спас Русев, а след това се оказа, че въобще не е само той, а са ВТВ, братя Велчеви… Нямам никакви съмнения, че Спас Русев е подставено лице на Пеевски и Борисов и съвсем скоро очаквам да извадя компромати и доказателства за това.", заявява Цветан Василев.

С последващите действия на КПКОНПИ, в лицето на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, в чийто мандат се реализира фалирането на КТБ, Антикорупционната комисия оттегля от съда иска си за запор на 1 млрд. лева на Цветан Василев, за да бъде купена компанията "Виваком" от "Юнайтед груп", след като вече е открадната от КТБ. Най-фрапиращото е, че сделката се реалзиира с 6-годишен банков заем, който надхърля печалбите на компанията за този период. Говори се, че това се случва с подкрепата на руска банка, поради което обосновано може да се предположи, че след този период "Виваком" отново ще бъде в руски ръце. А с парите от продажбата "Моделът "КОЙ" в България ще върне останалата част от откраднатите пари от руска страна, вложени в газовия проект "Южен поток".

Трябва да се отбележи, че действията на държавните власти в България повтърждават тезите за обвързаностите и зависимостите си от Русия, което не е останало незабелязано от американските официални власти и представителите на конкурентната Демократическа партия в САЩ. Още повече, че "Виваком", като телекомуникационен оператор, е част от националната сигурност на България, която кумулативно с енергийната зависимост от Русия превръща страната в "троянски кон" в НАТО и ЕС. Част от "Виваком" е НУРТС, както и най-модерното и професионално съоръжение за сателитни комуникации в региона - Plana Teleport. Така собствениците на компанията могат да следят движението по земя и въздух от  40° Запад до 90° Изток, а именно - широкообхватната арея от Европа, Африка, Близкия Изток и Азия.

Може би и това донякъде обяснява позицията на посолството на САЩ, което подкрепя антиправителствените протести в България, следствие на заниженото доверие към настоящата изпълнителна и съдебна власт, в лицата на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Въпреки проамериканското им лицемерие.

Освен това се очаква след септември месец да започнат дела срещу официални лица на България в Окръжния съд на Ню Йорк, което допълнително ще усложни отношенията на САЩ с настоящата власт в България. А има и сериозни основания да се предположи, че в президентската предизборна кампания на САЩ ще се реалзира геополитическа компроматна война и направят разкрития, свързани с мащабни корупционни афери и тежки трансгранични престъпления, в които са замесени държавни лидери от Европа и Балканите.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.