Окръжният съд в Ерусалим днес отхвърли искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху за отлагане на съдебния процес за корупция срещу него, като постанови, че той ще започне както бе планирано на 17 март, съобщава „Асошиейтед Прес“.

Адвокатите на Нетаняху подадоха искане за отлагане с мотива, че им трябва повече време, за да се запознаят с доказателствата. Прокурорите се възпротивиха на всякакво отлагане и съдът прие доводите им.

Нетаняху е разследван по три обвинения - за корупция, присвояване и злоупотреба с доверие във връзка с поредица скандали, включващи приемане на скъпи подаръци от богати приятели и предложения за взаимно оказване на услуги с медийни магнати. Дългогодишният израелски премиер отрича да е извършил нещо нередно.

Проблемите му със закона бяха в центъра на състоялите се миналата седмица трети поред избори в Израел за по-малко от година, които отново доведоха до патова ситуация. Съперникът на Нетаняху - генералът и бивш шеф на генералния щаб Бени Ганц, отказва да влезе в едно правителство с него и изглежда решен да прокара в бъдещия парламент закон, който да забрани на обвинени в престъпления политици да заемат поста министър-председател.

Нетаняху твърди, че е невинен и че е жертва на "лов на вещици" от страна на прокуратурата и на медиите.

Нетаняху и основният му съперник - центриста Бени Ганц, в момента водят политически преговори, в опит да привлекат депутати към своите политически блоков, защото никой от двамата не успя да получи след изборите подкрепата на 61 парламентаристи - праг за съставяне на правителство.

Понастоящем някои депутати обмислят законопроект, който ще забрани лице, на което са повдигнати обвинения, да съставя кабинет.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.