На 10 октомври отбелязване Световния ден на психично здраве. Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите. 

В Деня на психичното здраве LIBERTA.BG разговаря с д-р Ивайло Димитров, специалист по психиатрия, психотерапия и хомеопатия.

- Д-р Димитров, все по-тревожна става картината на употребяващите упойващи вещества у нас. Каква е истинската статистика и вярна ли е цифрата 300 000?

- За съжаление, цифрата е на официалната статистика. Но по данни на НПО, тя е около 420-450 000 млади хора, които употребяват наркотици повече от един път седмично, в рамките на последната година. И оттук нататък идва голямото безпокойство сред лекарските среди, че България, като външна граница на ЕС, търпи огромни щети по отношение на трафика на наркотици и повишената криминалност сред младите хора.

- Имате свои методи в лечението на наркозависимите, разкажете повече за тях?

- Преди 20 години започнах да се занимавам с лечение на всички зависимости и прилагах всички методи на традиционната психиатрия и психотерапия. Но се оказа, че те всъщност са доста остарели и изключително неефективни. И аз, като един любопитен млад лекар, реших да изпробвам това, което вече знаех като психиатър и като лекар-хомеопат. Покрай цялото ми любопитство, без да осъзнавам, че съм създал нещо голямо, успях да направя една терапия за наркотично зависими. Първо беше насочена към алкохолни зависимости  и употреба на хероин, а постепенно започна да се отваря към зависимости с марихуана, метадон, кокаин. И в рамките на пет години създадох една изключително ефективна система на терапия, която води до 90% успеваемост. Тя беше много високо оценена - Вие знаете, че аз лекувам пациенти от цял свят, пътувам, канят ме на конгреси, имам две книги. В света има няколко екипа, които работят по моята система на терапия. Доста съм ангажиран.Опитвам се да помагам не само на зависимите, но и на техните семейства - това е най-трудната работа.

- Докторе, как се „включва“ чипа в мозъка на бивш наркоман така, че да не се изкушава да посегне към наркотичните субстанции, след като е изчистен?

- Много точно формулиран въпрос ми задавате. Моята терапия продължава 6 месеца с три етапа. Първият е осъзнаването на човека като личност. Втората част е изграждането на една изключително ефективна защита за провокациите на външната среда. Третата част е създаването на контакти на човека - бизнес, реализации и перспектива за развитие на живота. Аз винаги предупреждавам, че има едни критични моменти в края на първата и края на третата година на нашата терапия. Когато преминат през тях, младежите казват:“Ей, докторе, успях, пак се оказа прав!“. Повечето пациенти са изключително благодарни. Подаряват ми различни подаръци - статуетки, картини, нарисувани от тях, фигурки. Така запълват и моето усещане ,че по някакъв начин съм помогнал на още един човек и още едно семейство ще продължи живота си напред.

- Индийски клиники работят по вашия метод за справяне със зависимости. Вие, обаче, какво научихте от Индия при ежегодните си срещи с нея?

- О, Индия ми помогна страшно много в това, първо аз да усъвършенствам себе си. И второ, да започна да уча и хората, които идват при мене на това, че е много важно човек да оцени смисъла на собствения си живот като стойност и, второто е - да започне да бъде балгодарен на всяко нещо, което има в живота. Индия е страна на контрасти. Има ужасяващи неща. Но когато погледнеш от другата страна - духовността, това ще те научи да промениш себе си.

-„Тук сме трима - аз, ти и твоят проблем. От това, на коя страна ще застанеш, зависи изхода “ - думите са Ваши. На коя страна заставащите преобладават?

- Повечето приемат страната на избавлението. Ние всъщност не се борим за човека, срещу проблема му, а го караме да поеме отговорност за живота си .Ние сме просто екип, който го подкрепя.

- Броите ли тези, на които сте удължили живота?

- Станаха около 3 500-3 800 човека. За 15 години това е една голяма цифра.

-Благодаря Ви, д-р Димитров, че приехте трудността да правим това интервю, докато се прибирате от кабинета си!

- Благодаря и аз - наистина съм много ангажирам - отивам си в къщи и сядам отново пред компютъра.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.