МИТНИЦИТЕ: НАД 500 ФИРМИ ВНАСЯТ У НАС ОТПАДЪЦИ ОТ ДЪРЖАВИ ИЗВЪН ЕС, НО ЗА ОБЩЕСТВОТО НЕ Е ИНТЕРЕСНО КОИ СА ТЕ, съобщава "Биволъ".

"България е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря. За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Поместваме цялата публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" по темата:

Фирмите, които през последните 5 години са внасяли у нас боклуци от държави извън Европейския съюз са 538, но Агенция “Митници” не казва кои са те, защото не счита, че обществото проявява интерес да го знае. Това стана ясно от отговора на запитване по ЗДОИ изпратено от Биволъ (вижте пълния текст на отказа тук).

Според Митниците няма надделяващ обществен интерес да се разкрият имената на юридическите лица, които от 2014 до днес са внасяли или продължават да внасят различни форми на битови, индустриални и технологични отпадъци, в това число и RDF.

Не знаем кой и колко боклук внася от ЕС

От ведомството обаче уточняват, че съгласно дефиницията на европейското законодателство за “внос” се брои само боклука идващ от държави извън Европейския съюз. Държавата не знаела какви количества отпадъци са внесени от Европейския съюз, нито кои фирми го правят, защото тези трансфери се водели “вътрешнообщностни доставки” и Агенция “Митници” не администрирала информацията за тях.

За сметка на това фирмите, които са осъществявали внос от трети страни за последните пет години са 538 на брой. Кои са те не е положено да знаем, защото ръководството на Агенция “Митници” е преценило, че няма надделяващ обществен интерес.

Със същия аргумент за липсващ обществен интерес, но и с позоваване на търговската тайна, както и на забрана да се оповестяват определени статистически данни, не се съобщава кои са крайните получатели на внесените отпадъци.

Боклукгейт принуди институциите да реагират

По-рано разследване на Биволъ установи, че част от боклука изгарян в ТЕЦ-ове свързани с бизнесмена Христо Ковачки идва от Италия, а вносител е фирмата Ecoexport на Серджио Гозза (Гоца), който в миналото е бил разследван и арестуван за трафик на боклук, но делото не е стигнало до присъда заради изтекла давност.

На базата на разрешителни от РИОСВ за експериментално изгаряне, отпадъци се оползотворяват най-малко в четири топлоцентрали,  чиято собственост е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки. Това са ТЕЦ – Бобов дол, ТЕЦ – Перник, ТЕЦ – Сливен и ТЕЦ – Брикел в Гълъбово.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.