Според Румяна Ченалова предизборно обединение на ПП и ДБ ще има минимален шанс да влезе в следващия парламент. Бившата съдийка не даде твърда заявка, че ще участват с новосформираното движение "Български дух и традиции" в предстоящите избори през октомври, но бе категорична, че на местните избори гражданското движение ще се бори за доверието на гражданите.

"Политическата криза, в която се намираме, не се дължи само на коалицията, оглавявана от ПП, управлявала досега, а на липсата на управленски опит в новите партии, които влязоха в парламента. От друга страна - партиите на статуквото са непреодолимо опротивели на българските граждани. Като гражданин аз не виждам алтернатива в някой, който да удовлетвори желанията на българите и да постигне най-малката цел - да стабилизира управлението в държавата. Случващото се предвещава последваща криза в управлението. Чака ни поредица от избори"

Този коментар направи пред БНР Румяна Ченалова, юрист, бивш съдия и прокурор.

Според нея ПП са загубили доверието на хората, защото са се оказали хора без житейски и политически опит, които са разчитали само на себе си

Тя подчерта, че това, което се случва в страната, предвещава една последваща криза в управлението:

"И след предсрочните избори през есента няма да се формира правителство. Хората, които са управлявали и имат политически опит, и тези, които сега стъпват във властта, няма как да се обединят, защото целите им са различни, нивото на компетентност е различно. Чака ни поредица от избори". 

Ченалова посочи вариант за решение на кризата:

"Едно обединение на онези сили, които се разграничават не само от статуквото ГЕРБ, но и от всички политици, партии и правителства, които имаха за цел основно източване на парите от европейските фондове. Обединението на тези сили ще бъде първата глътка въздух".

Почтеност и компетентност - това са качествата, които юристката открои като най-важни за политиците:

"Ако следващото Народно събрание има силите да приеме един закон за почтеност, т.е. за предварителна проверка на тези, които са начело на всяка от трите власти и надолу по вертикалата, тогава и качествените и почтени хора ще се включат".

Румяна Ченалова изказа мнение, че предизборно обединение на ПП и ДБ ще има "минимален шанс да влезе в следващия парламент".

Бившата съдийка съобщи, че участва в новосформирано гражданско движение, което "има за цел да разшири възможността за участие и контрол на българските граждани в управлението".

"Не сме решили дали ще участваме в изборите, които предстоят. Може би в местните - да", каза Ченалова.

Интервюто на Петър Волгин с Румяна Ченалова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.