Руският гражданин Евгений Чупов, който след намесата на „Биволъ“ получи  убежище в България, излиза на протест в подкрепа на Алексей Навални. Внесено от него е уведомление в Столичната община за провеждане на демонстрацията в събота, 23 януари от 14:00 ч. до Руското посолство в София. Има създадено и събитие във Фейсбук.

41-годишният московчанин Евгени Чупов е учител по английски и граждански активист, който е основал редица НПО-та в защита на московски райони от произвола на общината. През 2019 г. е доброволец на местните избори за Московската градска дума в екипа на Иван Жданов, който е директор на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на лидера на руската опозиция Алексей Навални. Дни преди да замине със семейството си за почивка в България, е задържан и заплашван в районно полицейско управление в Москва.

Заради връзки с Навални Евгений Чупов е преследван в Русия, което е и причината да напусне страната и да потърси политическо убежище в България. След дълги перипетии молбата му беше удовлетворена и понастоящем може спокойно да живее у нас.

Протестът в подкрепа на Алексей Навални ще се проведе на 23 януари, събота, от 14 часа до Руското посолство в България.По същото време протестно шествие ще има и във Варна, организирано от рускоезични граждани, които живеят в морския град. Протестни шествия се организират на същата дата и в Москва, като отговор на решението на руските власти да пратят опозиционния лидер в затвор, след завръщането му от Германия, където бе лекуван след опит да бъде отровен с "Новичок", припомня "Фактор".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.