Министерството на туризма заличава 71 дружества от Националния туристически регистър (НТР), вписани като туроператори

Дружествата, чиято регистрация е заличена, са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград. Заличаването е със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се предприема съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА).

Собствениците и управителите на туристически компании, чийто лиценз е бил отнет, няма да могат да създават или да управляват нови компании с такава дейност за 3 години напред. Това каза в интервю за Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. След законодателни промени в Закона за туризма, които вече са изготвени от нейния екип, тази мярка ще може да се прилага, допълни Ангелкова.

Причината за заличаване на 71 дружества от НРП се състои в това, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Определен е период от две години, през който заличените дружества нямат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на заповедта. Заличените дружества не са премахнати от НТР, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено.

Това се прави, за да може при справка в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона. Според действащите разпоредби на Закона за туризма задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател по смисъла на Кодекса на застраховането и да я представя на министъра на туризма в 14-дневен срок от сключването или подновяването му.

От МТ допълват, че не  съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.