Преди минути зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, придружаван от прокурор Ангел Кънев, излезе от сградата на ведомството и се качи в бус на прокуратура. Припомняме, че по същия начин преди няколко месеца така от министерството на околната страна и водите излезе министър Нено Димов (назначение на ВМРО) и след това се озова в ареста с повдигнати обвинения за безстопанственост. 

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влязоха днес в сградата на Министерството на околната среда и водите, предаде БНТ. До момента няма официална информация за причината за акцията, нито да има задържани, пише "Дневник".


В ляво: Красимир Живков, зам.-минисър на МОСВ

По-рано днес се разбра, че в Ботевград се провежда акция по "разследване под надзора на специализираната прокуратура", като подробности ще бъдат официално оповестени в следобедните часове. Нова телевизия съобщава, че акцията е в цялата страна, а претърсвания и изземвания се правят и в Плевен, и в Монтана. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, цитирана от Би Ти Ви, че по първоначални данни става дума за разследване на организирана престъпна група, без да конкретизира.

По неофициална информация проверката е срещу зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, а акцията е обхванала и дома му в Ботевград. БНТ съобщава, че се проверяват и братя Бобокови, собствениците на "Приста ойл груп", а акцията е свързана с нерегламентирания внос на отпадъци от Италия преди време.

От началото на годината текат проверки в цялата страна във връзка с вноса на италиански боклук. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия. В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.