До преди година българският шахмат бе буквално в колапс и не се виждаха никакви перспективи за неговото развитие. Една част от известните ни шахматисти дори започнаха да се състезават от името на чужди държави.

Нещата започнаха да се променят в края на 2017 г., когато новоучредената "Българска федерация по шахмат 1928" с председател д-р Руслан Тошев получава лиценз от спортното ни министерство. На практика този лиценз дава възможност на шахматните ни клубове да получат финансиране от общините.

Преди месец новата шахматна организация постигна още един голям успех с приемането ѝ за член на ФИДЕ, което пък върна България отново
в световното шахматно семейство. До тук обаче приключват розовите сънища за родния ни шахмат.

Оказва се, че докато едни са работели за България и възстановяването на имиджа на шахмата, други са имали други мисли. Срещу ръководство на федерацията започва атака, която е инициирана от плевенски шахматен клуб.

Странно съвпадение е, че членът на управителния съвет депутатът от БСП Васил Антонов точно в този период подава оставка. Вероятно е пълно съвпадение и фактът, че е насрочено извънредно общо събрание на федерацията и вероятно е пълно съвпадение, че депутатът Васил Антонов е кандидат за председател на шахматната федерация.

Със сигурност е пълно съвпадение и мястото на провеждане общото събрание - гр.Плевен х-л "Ростов". Естествено в Плевен никой даже не си е помислил, че случайно собственик е плевенският депутат от БСП Васил Антонов.

Притеснени шахматни дейци ни споделиха, че имат основателни опасания, че много от членовете просто няма да бъдат допуснати до участие на събранието, а други ще получат подобаващо безплатно обслужване в същия хотел.

Васил Антонов стана скандално известен в книгата на немския разследващ журналист Юрген Рот "Новите български демони". Немският журналист пише за Антонов, "че е стоял чрез фирмата си "КА Груп" на входа и на изхода на една фирма за преработка на петрол в Плевен" преди години.

Юрген Рот не пропуска да спомене и за убийството на съдружника на Васил Антонов д-р Конов. В книгата си немският журналист твърди, че над дейността на фирмите на Антонов е имало разпънат чадър по онова време лично от министъра на вътрешните работи.

По-късно Васил Антонов заплаши Юрген Рот със съд, но няма информация дали е изпълнил заканата си. Такова дело обаче заведе бившия вътрешен министър Румен Петков, но не успя да осъди немския журналист, вероятно изхода на това дело е разколебало депутата от БСП да води дела срещу немския журналист, а вероятно се е притеснил, че в хода на делото ще излязат още по-скандални истини за него?

Към днешна дата обаче шахматните дейци се чудят кому е нужно смяна на ръководството на новата шахматна федерация, стои ли депутата от БСП Васил Антонов зад тези атаки и защо сега толкова желае да е ръководител на федерацията, след ката само преди няколко месеца е напуснал сам управителния съвет на същата?

Не става ясно и как точно Антонов ще ръководи и подобри работата на федерацията по шахмат, но шахматни дейци са учудени, че атаките срещу сегашното ръководство идват именно от Плевен чрез Петьо Маринов, който бе част от управителния съвет на старата шахматна федерация, която бе изключена от Европейския шахматен съюз и ФИДЕ за финансови злоупотреби.

Същата стара шахматна федерация дължи и към днешна дата стотици хиляди левове. В скандала, който явно е добре избран като време бе намесен дори и премиерът Борисов незнайно защо?

Очаквайте подробности.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.