Строителна фирма, специализирана в изграждането на пътища в България, затрива националната ни памет и историческото наследство 

Строителната техника и машини на фирма "Мони-07", управлявана от Огнян Звездов, разкопа днес, когато честваме 1102 години от великата Ахелойска битка, прословутата Симеонова могила в град Каблешково, община Поморие.

Фирма "Мони-07" е едно от юридическите лица, които печелят обществената поръчка за изграждането на магистрала, която ще свързва Бургас и Слънчев бряг през Поморие. Същата фирма е ангажирана и със строежа на АМ "Хемус".

В община Поморие, на десет минути от курорта Слънчев бряг, между градчетата Ахелой и Каблешково, се намира историческият хълм Симеонова могила. Свързан е с една от най-епичните битки в европейското Средновековие, завършила с победата на цар Симеон Велики над византийската войска през 917 г. На това място се разкрива великолепна гледка към Черно море.

От свои източници Liberta.bg научи, че кметицата на Каблешково изобщо не е наясно какво се случва на Симеоновата могила. Пред нея е представено, че на това място се копае, за да бъде заринато сметището. Докато фирма "Мони-07" я унищожава, търсейки инертни материали от землището на град Каблешково, за да ги вложи при градежа на скоростния път. Точно за това говорят и пълните камиони с инертни материали, които се извозват към Поморие за отсечката на новоизграждащата се магистрала. За целта е разширен и черният път с отбивки край Симеоновата могила, за да се разминават многотонните превозни средства.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.